GeriSağlık Kendisi küçük ama faydası büyük
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kendisi küçük ama faydası büyük

Kendisi küçük ama faydası büyük

Bu doğal antibiyotik yaşlanmayla da mücadele ediyor.

Başta beslenme şeklimiz olmak üzere sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi, hava kirliliği, radyasyon gibi pek çok etki sonucu vücudumuz oksidatif strese maruz kalır. Bunların bağışıklık sistemimizi zayıflattığını vurgulayan Diyetisyen Alev Tekeli Karagülle, yaban mersininin çok iyi bir antioksidan kaynağı olduğunu söyledi ve bu meyvenin faydaları hakkında önemli bilgiler verdi.

Vücudumuzda besinlerin oksijen kullanarak enerjiye çevrilmesi sırasında serbest radikal adı verilen metabolik atıklar ortaya çıkar. Serbest radikallerin hücrelere saldırarak hasar meydana getirmesini oksidatif stres olarak tanımlamak mümkündür. Elma, muz gibi besinleri soyduktan bir süre sonra kararmaya başladıklarını gözlemleriz. İşte bu olay oksidatif strese güzel bir örnektir.

Oksidatif stres sonrası bağışıklık sistemimizin zayıfladığını söylemiştik. Bu durumla baş edebilmemiz için antioksidan içeren besinlere ihtiyacımız vardır. Antioksidanlar, serbest radikalleri etkisiz hale getirerek vücudumuzu koruma ve bağışıklığı güçlendirme çabasındadır. Antioksidanlardan zengin besin seçimleriyle beslenme düzenlenerek vücudun serbest radikallere karşı savunması arttırılabilir.

Sağlıklı beslenme çok önemli

Taze meyve ve sebze tüketiminin azalması, hazır gıda tüketiminin artması neticesinde vücudumuz oksidatif stresle daha çok karşılaşmakta.

Araştırmalar antioksidanlarca zengin meyve ve sebzelerin bağışıklığımızı güçlendirerek bizi kanser, kalp-damar hastalıkları, göz hastalıkları, alzheimer gibi pek çok hastalıktan koruyucu olabileceğini gösteriyor.

Mavi çözüm!

İşte, tam bu noktada antioksidan ihtiyacımıza yönelik küçük mavi bir çözümden söz edebiliriz: Taze yaban mersini.

Yaban mersinine puslu mavi rengini veren antosiyanin maddesi değerli bir antioksidandır. Meyvenin kendisini dışarıdan gelen zararlara karşı koruduğu gibi bizleri de korur. Yaban mersininin içinde A,C,E vitaminleri, demir, manganez, kalsiyum, fosfor ve yüksek oranda potasyum bulunur. Ülkemizde Karadeniz bölgesinde yetişen yaban mersini dünyada blueberry adıyla biliniyor.

Taze yaban mersini, sağlıklı ve dengeli beslenmeye yönelik ihtiyacınız için doğal bir alternatif. Yaban mersini; çeşitli vitaminler, lif, manganez, kalsiyum, selenyum ve demir içeriyor. 1 fincan (100g) yaban mersini sadece 57 kalori. Kilo almaktan korkmanıza da gerek yok.

Yapılan çalışmalarda yaban mersininin düşük kolesterol seviyesi, damar duvarını güçlendiren ve kan akışını düzenleyen yapısıyla kalp damar rahatsızlıkları üzerinde olumlu etkileri gözlenmiştir.

Yaşlanmayla mücadele ediyor

İçeriğinde bulunan antioksidan özellik gösteren flavonoidler dokuları ve hücreleri koruyucu, hücrenin yaşlanmasını geciktirici, toksin atıcı etkisiyle yaşlanmayla mücadelede yardımcıdır.

Yaban mersini doğal bir lif ve posa kaynağıdır. Lif ve posa, sindirim sisteminde önemli düzenleyicilerdir. Toksinlerin atılmasına, bağırsakların çalışmasına olanak sağlar.

Özellikle göz dokusu, hassas yapısı nedeniyle işlevini sürdürebilmek için bolca antioksidana ihtiyaç duyar. Yaban mersininin antioksidan özelliği ve yüksek C vitamini, göz sağlığında özellikle katarakt oluşumunu önleme açısından önerilmektedir. Şeker hastaları günlük porsiyon miktarlarını aşmadan yaban mersini tüketebilirler.

Yaban mersininin içeriğinde bulunan fenolik bileşikler, bağışıklığımızı güçlendirir. Doğal antibiyotik etkisi göstererek mikroplara karşı vücut direncimizi artırır.

Yaban mersinini, yüksek miktarda resveratrol maddesi içerdiğinden antikanserojen bir besin olarak değerlendirmek mümkün. Deneysel bir çalışmada lösemi ve kolon kanseri hücrelerinde en yüksek olumlu etkiyi yaban mersini göstermiştir.

Yapılan araştırmalarda, yaban mersinin zengin antioksidan yapısıyla beyin sağlığını korumada etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bundan dolayı da alzheimerdaki zihinsel yavaşlamayı engelleyici olduğu düşünülmekte.

Yaban mersinini ister tane tane atıştırın, ister salata veya yoğurda katın. Taze meyve olarak yanında ceviz, badem gibi besinlerle ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz.


Yaban mersini ile kolay tarifler

Yaban mersinli yoğurt

Kendisi küçük ama faydası büyük

Malzemeler

1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı yaban mersini
1 adet muz
1 tatlı kaşığı bal
15-20 adet badem

Hazırlanışı

Yaban mersinini yoğurda ekleyin. Daha sonra muzu ezip yoğurda ilave edin. Bal ve badem ilave ederek besleyici ve sağlıklı bir ara öğün elde edebilirsiniz.


Yaban mersini marmelatı

Kendisi küçük ama faydası büyük

Malzemeler

500 gr yaban mersini
500 gr elma, armut gibi püre elde edeceğiniz bir meyve
250 gr şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu

Hazırlanışı

Yaban mersinlerini yıkayın. Bir tencereye koyarak üzerine 1 bardak su ilave edelim. Yaklaşık 15 dakika kaynatın. Kaynamanın son 5 dakikasına soyup çekirdek yataklarını çıkardığınız elmaları da ilave edin. Sonra altını kapatıp soğumaya bırakın. Elinizin dayanacağı ısıya geldiğinde hepsini kevgirden geçirip koyu bir püre elde edin. Bu püreyi 250 gr şeker takviyesi ile 35-40 dakika kadar pişirip limon suyu damlatabilirsiniz. 

False