GeriSağlık Kendimizle Barışık mıyız?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kendimizle Barışık mıyız?

Kendimizle Barışık mıyız?

İnsan kendini affedebilir mi?

Çok fazla kullanılan ve irdelenen “kendi ile barışık olma” durumu nedir? Neden sıklıkla bu cümleyi kurma ihtiyacı duyarız? Psikolog Çiğdem Toksoy, konuyla ilgili bilgiler veriyor.

“Kendisi ile barışık insan kimdir? Kendisini olumlu ve olumsuz özellikleriyle, olduğu gibi kabul eden, kendisini seven, değerli bulan ve kendisine güvenen bir kişinin kendisi ile barışık olduğu düşünülebilir. Kendimizi nasıl algıladığımızla -ki buna “benlik algısı” diyoruz- başkalarının bizi nasıl algıladığı ne kadar birbirine yakınsa, kendimizi gerçekçi bir biçimde değerlendirdiğimiz, dolayısıyla o ölçüde kendimizle barışık olduğumuz söylenebilir.

İnsanın kendini olduğu gibi kabul etmesi pek de kolay bir iş değildir. Dışarıdan bize bakan biri rahat ve öz güveni yüksek biri olduğumuzu düşünse de beğenmediğimiz özelliklerimiz, içimizde fırtınalar koparıyor olabilir. Aynı şekilde çevremizden gelen eleştiri oklarını sakince karşılamakta zorlanır, hemen kendimizi savunma ihtiyacı duyarız. Çoğunluğumuz olduğu insanı değerli bulmakta, sevmekte zorlandığı için pek de kendiyle barışık yaşayamaz.

Hatalı davrandığımızı düşündüğümüz, özellikle de karşımızdakine zayıf taraflarımızı gösterdiğimiz anlarda, öfkemizi kendimize yönelttiğimizi fark edip böyle durumlar için kendimizi affetmeyi deneyebiliriz. Aynı şeyi öz güvenimizi korumak adına olmadığımız biri gibi davrandığımız ve kendi kendimizi içinden çıkılmaz durumlara soktuğumuz koşulları gördüğümüzde de yapabiliriz. Kısacası, işe hayal ettiğimiz kişi olmadığımız için kendimizi affederek başlayabiliriz. Bu şekilde herkes bir gün kendi ile barışarak, kendine ve karşısındakine daha fazla güven duymayı başarabilecektir.”

MUTLULUĞU MU ARIYORSUNUZ?

False