Geriİsimler Sözlüğü Kemik İsimleri - Vücudumuzda En Bilinen Kemikler Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kemik İsimleri - Vücudumuzda En Bilinen Kemikler Ve Özellikleri

Kemik İsimleri - Vücudumuzda En Bilinen Kemikler Ve Özellikleri

Her insanın vücudunda birçok kemik bulunmaktadır. Bu kemiklerin isimleri ve özellikleri olduğu görülmektedir. Ancak birçok insan vücudunda yer alan kemikleri tanıyamaz ve özelliklerini bilemez. Bu yüzden vücutta yer alan kemikleri ve özelliklerini öğrenmek gerekmektedir. Sizler için Kemik isimleri - Vücudumuzda en bilinen kemikler ve özellikleri nelerdir tüm detayları derledik.

Vücudumuzda birçok organ olduğu gibi birçok kemikte bulunmaktadır. Bu kemiklerin sahip olduğu özellikler ise birbirinden farklı olabilir. Bundan dolayı hangi kemiğin ne gibi özellikleri olduğu sıkça merak edilmektedir. Vücudumuzda küçük ve büyük olmak üzere oldukça çok kemik bulunur. Özelikle vücudumuzun ayakta durması için kemiklere ihtiyaç vardır. Bundan dolayı kemiklerin isimlerini ve özelliklerini bilmek çok faydalıdır. 

Kemik İsimleri - Vücudumuzda En Bilinen Kemikler ve Özellikleri 

İnsan vücudunda 206 adet kemik vardır ve bu kemikler çok önemli görevleri yerine getirmektedirler. Hareket etmemizi sağlayan bu kemikler aynı zamanda organları korumaktadırlar. Kalsiyum ve fosfor depoları olan kemikler vücut için çok önemlidir. Çünkü iskelet olmadan hareket etmek mümkün değildir. Organların hasar görmesine engel olan kemiklerin ilgi çeken birçok özellikleri bulunmaktadır. 

Köprücük Kemiği 

Köprücük kemiği vücutta en çok bilinen kemiklerden birisidir. Bulunduğu yer ise sternum ile kürek kemiği arasındadır. Sternum diye bilinen yer göğüs kemiği olan bölgedir. Uzun bir yapısı olan köprücük kemiği tek parçadır. 

Kafatası Kemiği 

Vücut için en önemli kemiklerden birisi kafatası kemiği olarak dikkat çekmektedir. İnsan kafasında küçük kemikler bulunmaktadır. Bundan dolayı bu bölgede meydana gelecek bir darbe birçok kemiği etkileyebilir. 

Kürek Kemiği 

En çok bilinen kemiklerden biriside kürek kemiğidir. Omuz kemiği olarak da bilinen bu kemik göğüs kafesinin gerisinde yer almaktadır. 

Kaval Kemiği 

En fazla bilinen kemiklerden birisi kaval kemiği olarak dikkat çekmektedir. Kaval kemiği konum olarak bacak kısmında diz ile ayak bileği arasında bulunmaktadır. Yapısı itibariyle oldukça sert ve kalın olduğu görülmektedir. 

Ayak Kemiği 

İsmi üzerinde ayaklarda bulunan bir kemiktir. Küçük ve ince kemiklerden oluştuğu görülmektedir. 

Kalça Kemiği 

İnsanların rahat bir oturuş pozisyonu alması için kalça kemiğine ihtiyaç vardır. Avuç şeklinde olan koruyucu bir yapıya sahip olduğu görülmektedir. 

Kaburga Kemiği 

Vücutta 24 adet olan bu kemik türünün yassı bir özellikte olduğu görülmektedir. Vücutta sağ ve sol taraflarda olduğu bilinmektedir. 

 Pazı Kemiği 

Döner kemik olarak da bilinen bu kemik çeşidi kolun sağ arkasında yer almaktadır. Yapısına baktığımız zaman kısa olduğunu görmekteyiz. 

 Diz Kapağı Kemiği 

 En dikkat çekici kemiklerden biriside diz kapağı kemiğidir. Dizde yer alan bu kemik son derece sert bir yapıya sahiptir. Sağlam olması ile vücut için önemlidir. 

 Bilek Kemiği 

 En çok bilinen kemiklerden biriside bilek kemiğidir. Hassas ve narin bir yapıları vardır. Ellerde ve ayaklarda bulunmaktadır. 

 Yapı bakımından kemik türleri; 

Kemikler yapıları itibariyle farklı kategorilere ayrılmaktadırlar. Bu yapılar 3 türden oluşmaktadır. 

1- Uzun kemikler 

- Boylarına baktığımızda eninden daha uzun olan kemikler oldukları görülmektedir. 

- Vücudun hareketi için gerekli olan kemiklerdir. 

- Bacak ve kollarda yer alır. 

- Sarı ilik ve kemik kanalı bulunur. 

2- Yassı kemikler 

- Yassı olan görünümleri işe dikkat çekerler. 

- Sarı ilik ve kemik kanalı bulunmaz. 

- En iyi örnekleri kafatası ve kaburga kemikleridir. 

3- Kısa kemikler 

- Boyu, eni ve genişlikleri aynı seviyede olan kemiklerdir. 

- Sarı ilik ve kemik kanalı bulunmaz. 

- Omurga ve ayak bilek kemikleri kısa kemiklere örnektir. 

False