GeriSağlık Keçi Gribi Hakkında İlginç Açıklama
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Keçi Gribi Hakkında İlginç Açıklama

Keçi Gribi Hakkında İlginç Açıklama

Şu ana kadar Türkiye'de herhangi bir keçi gribi vakasına rastlanmamış.

Birkaç haftadır ülkemizin dört bir yanını sarmış gribal enfeksiyonlarla ilgili Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek’den net bir açıklama geldi.

Ertek, ülke genelinde birkaç haftadır yaygın görülen gribal enfeksiyon vakalarının, kamuoyunda “Keçi Gribi”nden kaynaklandığına dair bilgilerin “doğru olmadığını” söyledi. Son haftalarda artan gribal enfeksiyonlara, halk arasında “Keçi Gribi” olarak bilinen “Q Ateşi”nin neden olmadığını belirterek, “Şu ana kadar Türkiye'de herhangi bir keçi gribi vakasına rastlanmadı, şu an görülen durum, mevsimsel gribal enfeksiyonlardır, keçi gribi ile bir ilgisi bulunmamaktadır" şeklinde konuştu.

Keçi Gribi Hangi Yollarla Bulaşıyor?

Ertek’in yaptığı açıklamaya göre; "Keçi gribi, başta keçiler olmak üzere koyun ve sığır gibi geviş getiren hayvanlarda, hayvanın en çok süt, idrar, dışkı ve plasentasında bulunuyor. İnsanlara doğrudan temasla, solunum yoluyla, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinin tüketilmesiyle bulaşıyor."

Keçi Gribinin Belirtileri Neler?

- Ani yüksek ateş

- Titreme

- Baş ve kas ağrıları

- Halsizlik

2009-2010 tarihleri arasında keçi gribi hastalığı, Hollanda'da 2 bin 300 kişide belirlenmiş ve 6 kişinin yaşamını yitirmesine yol açmıştı. Keçi Gribi hastalığı, kuş gribi ya da domuz gribi gibi salgın hastalıklara yol açmıyor, daha sınırlı bir tablo ile kendini gösteriyor. Spesifik bir semptomu olmadığı için ancak laboratuar testleriyle teşhis edilebiliyor.

A.A 

False