GeriNasıl Yapılır? Karite Yağı Nedir, Nasıl Yapılır Ve Neye İyi Gelir? Karite Yağı Faydaları Ve Kullanımı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Karite Yağı Nedir, Nasıl Yapılır Ve Neye İyi Gelir? Karite Yağı Faydaları Ve Kullanımı

Karite Yağı Nedir, Nasıl Yapılır Ve Neye İyi Gelir? Karite Yağı Faydaları Ve Kullanımı

Afrika kökenli karite yağı diğer isimleri ile shea ve butter yağı son yıllarda özellikle kozmetik sektöründe son derece adı duyulan ve popüler olan özel bir yağ. Losyon ve nemlendirici olarak yaygın bir şekilde kullanımına rastlanan karite yağı, doğada bulunan en saf ve besleyici yağlardan biri olarak gösteriliyor. Kokusu bakımından Hindistan cevizini andıran karite yağına bu yağ hakkında bilgi edinmek istenen pek çok kişi tarafından araştırılıyor. En çok yanıtı merak edilenler karite yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Karite yağı faydaları ve kullanımı hakkında detayları derledik.

Serin ve soğuk ortamlarda katı halde bulunan karite yağı diğer bilinen ismi ile shea yağı, katı halde olsa bile cilde rahatlıkla sürülebilen bir özellik taşıyor. Bunun ana nedeni vücut sıcaklığında eriyebilmesi. Deri tarafından hızlı bir şekilde emilimi sayesinde cilde elastik bir görünüm katan değerli bir yağ. Cilt için koruyucu tabaka oluşturan karite yağı, iyi bir nemlendirici olması sebebiyle kişisel bakım kremlerinin içeriğinde bol miktarda bulunuyor. Yararları cilde sağladığı bu faydalar ile sınırlı değil vücut sağlığına da çok çeşitli faydaları görülen bir yağ türü.

Karite Yağı Nedir?

Karite yağı, Afrika kıtasının Burkina Faso bölgesinde yoğun olarak yetiştirilen Karite ağacının meyvelerinden elde edilen bir yağ. Bu ağacın meyveleri aynı fıstık görünümüne haizdir. Karite yağının odunsu bir kokuda olması bu nedenledir. Dünyaca ünlü kozmetik markaları kendi ürünlerinin içeriğinde karite yağını kullanmayı tercih etmekte böylece bu markaları kullanan geniş tüketici kitlesinde de karite yağı meşhur hale gelmektedir. Organik ürünler satan birçok markanın seçimi olan karite yağı, hiçbir yan etkiye sahip olmaması ile öne çıkan bir yağ.

Karite Yağı Nasıl Yapılır?

Afrika'da yetişen Karite ağacının meyvelerinden kaynağını alan karite yağı, bu meyvelerin çeşitli teknikler kullanılarak ezilmesi ile elde edilmektedir. Ezilen meyveler ile ezme ortaya çıkar. Bu ezme adeta fıstık ezmesini andırır. Oluşan ezme son derece yoğun ve kremsi bir kıvamdadır. Hindistan cevizi yağı ile seyreltilmesiyle hoş kokulu ve daha fazla besleyici ürünler elde etmek mümkün olmaktadır. Afrika bölgesinde uygun fiyatlarla satışa sunuluyor. Fakat diğer bölgelerde
ise yüksek fiyatlarla satışı göze çarpıyor.

Karite Yağı Neye İyi Gelir?

Karite yağı, özellikle kuru ve hassas ciltlerin bakımına uygun. Yalnız yetişkinlerin değil bebeklerin cildi içinde uygun bir yağ türü olduğu dile getiriliyor. Bebeklerde isilik problemini önlediği bilinmekle beraber bu olumlu sonucu alınabilmesi için mümkün olduğunca organik yağların tercih edilmesi gerektiği unutulmamalı. Kozmetik alanında losyon ile nemlendirici olarak kullanım yaygın olan karite yağı, özellikle kış mevsiminde ciltte oluşan kuruluğun giderilmesinde oldukça etkili oluyor.

Karite Yağı Faydaları

- İyi bir nemlendirici kaynağıdır.
- A, E, F ve D vitaminleri bakımından zengin doğal bir antioksidandır.
- Yaşlanma etkilerini ve kırışıklıkları azaltır.
- Cildi pürüzsüz hale getirir.
- Ciltte kolajen üretimini artırır.
- Cilt lekelerini giderir.
- Derideki kaşıntı problemine iyi gelir.
- Egzama ve akne gibi sık görülen cilt rahatsızlıklarını önler.
- Topuk çatlaklarını giderir ve nasırları geçirir.
- Saç diplerini nemlendirir.
- Saçların sağlıklı uzamasına yardımcı olur.
- Kas yorgunluğuna iyi gelir.
- Eklem ağrılarının şiddetini hafifletir.

Karite Yağı Kullanımı

Kremsi kıvamı ile kullanımı ve uygulaması kolaydır. Normalde tereyağı gibi bir kıvamı olmasına karşın değişik ürünlerdeki kullanımı ile daha sıvı formlarda karşımıza çıkabilmektedir. Güzellik kremlerinde, sabunlarda ve saç bakım ürünlerinde kullanılabilmektedir. Tek başına kullanılabileceği gibi farklı yağlar ile karıştırılarak da kullanılabilir. Bu noktada önemli olan karışımın doğru şekilde ve oranlarda konunun uzmanları tarafından ya da onların gözetiminde yapılmasıdır.

False