GeriHamilelikte Beslenme Karbonhidrat Tüketimini Durdurmayın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Karbonhidrat Tüketimini Durdurmayın

Karbonhidrat Tüketimini Durdurmayın

Gebelik sırasında çok fazla kilo almaktan korkan bazı kadınlar, hata ederek diyetlerinden karbonhidratları çıkarırlar.

Gebelik sırasında çok fazla kilo almaktan korkan bazı kadınlar, hata ederek diyetlerinden karbonhidratları çıkarırlar.

Saf ve/veya basit karbonhidratların (Beyaz ekmek, pirinç, kek, kurabiye, şeker, şurup) besin değeri az, kalori çoktur. Saf olmayan ve/veya karbonhidrat kompleksleri (Kepekli ekmekler, kahverengi pirinç, kuru fasulye, bezelye ve elbette özellikle kabuğuyla pişirilen patates) ve taze meyveler, gerekli B vitamini, mineraller, protein ve lifleri almamızı sağlar. Bu yalnız sizin için değil, bebeğiniz için de iyidir. 

Bulantı ve kabızlığın kontrol altına alınmasına yardımcı olur, doyurucu ve liften zengin (Yağlı ve mayonez gibi soslarla hazırlamadığınız sürece) ama şişmanlatıcı olmadığı için kilonuzun da kontrol altında olmasına yardımcı olacaktır. Son araştırmalar karbonhidrat kompleksleriyle beslenenler için bir iyi haber daha vermiştir. Fazla lifli besin tüketenlerde gebeliğe bağlı şeker hastalığının gelişme riski azalmaktadır (Az lifli besinlerden yüksek lifli besinlere birden geçmeyin).

Tatlılara Bir Sınır Koyun

Hiç bir kalori şekerin verdiği kalori kadar boş değildir. Ayrıca araştırmacılar şekerin yalnız yararsız değil ayrıca zararlı olduğunu da göstermişlerdir. Şekerin diş çürümelerine yol açmasının yanı sıra, şeker ve kalp hastalığı, depresyon ve bazı vakalarda hiperaktiviteyle ilişkisi olduğu düşünülmektedir. Şekerle ilgili belki de en kötü şey, sıklıkla hiç besin değeri olmayan yiyecekler içinde bulunmasıdır: Beyaz unla ve sağlıksız yağlarla yapılmış tatlılar gibi. Genellikle çok besleyici olmayan besinlerin içinde bulunmasından dolayı, gebelerin almaya alıştıkları şekerin yerine koymak için şeker yerine kullanılan tatlandırıcılar (Hatta gebelikte kullanımının güvenli olduğuna inanılan aspartam bile) iyi bir seçenek değildir.

Lezzetli ve besleyici tatlılar için, şeker yerine meyve suyu konsantresi kullanın. Bunlar da şeker kadar tatlıdırlar, ama vitamin ve mineral içerirler. Böyle hazırlanmış ürünler çoğunlukla kepekli undan ve kimyasal katkı maddeleri kullanılmadan, sağlıklı yağlar kullanılarak yapılmıştır. Bu bölümün sonundaki tarifleri kullanarak kendi tatlınızı evde hazırlayın.

Size sunduğumuz Dengeli Beslenme Diyeti, rafine şekerleri (Kahverengi, beyaz şeker, bal, vb.) gebelik sırasında kısıtlamayı önerir. Şekerden alacağınız kaloriyi daha yüksek besin değeri olan gıdalardan almasınız siz ve bebeğiniz için çok daha iyi olacaktır.

İyi Bir Besini Nasıl Ayırt Edersiniz?

Pişirdiğiniz bezelye tarladan toplanalı çok uzun zaman olmuşsa (Konserve, haşlanıp dondurulmuş) size ve bebeğine sağlayacağı besleyiciliğin çoğunu yitirmiş demektir. Mevsiminde taze sebze ve meyveler bulunmuyorsa ya da hazırlayacak zamanınız yoksa taze sebze ve meyveler bulunmuyorsa ya da dondurulmuş olanları (Tazeleri kadar besleyicidir çünkü toplandıktan hemen sonra dondurulur) tercih edin. Her gün çiğ sebze ve/veya meyve yemeğe çalışın. Sebzeleri ya buharda ya da az pişmiş hazırlayarak vitamin ve minerallerinin korunmasını sağlayın. Hazır yiyeceklerden kaçının, içlerinde birçok kimyasal madde, şeker ve tuz vardır, besin değerleri de düşüktür.

GEBELİKTE KİLO HESAPLAMA

False