GeriSağlık Kanser ve kalp krizi kadar öldürücü
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kanser ve kalp krizi kadar öldürücü

Kanser ve kalp krizi kadar öldürücü

Baş nedeni sigara olan ‘KOAH’ hastalığıyla ilgili Yeşilay Haftası’nda bilinçlenelim.

Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında alkol, uyuşturucu vb. kötü alışkanların zararlarını vurgulamak amacıyla kutlanan Yeşilay Haftası’nda Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya, en büyük nedeni sigara olan KOAH hastalığıyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya, 'KOAH olarak bilinen Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı’nın en büyük sebebi sigaradır' dedi. Özkaya, "KOAH olarak bilinen Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı’nın en büyük sebebi sigaradır. KOAH, en az akciğer kanseri ve kalp krizleri kadar öldürücü olan bir hastalıktır" dedi.

Mart ayının ilk haftasının “Yeşilay Haftası” olarak kutlandığını, bu nedenle insanların sigaradan uzak durulması gerektiğini hatırlatan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya, "KOAH olarak bilinen Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı’nın en büyük sebebi sigaradır. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ya da kısa ismiyle KOAH, ilerleyici nefes darlığına yol açan kronik bir solunum yolları hastalığıdır. Dünya Sağlık Örgütü'nün istatistiklerine göre dünyada 600 milyon KOAH'lı vardır. Ülkemizde ise 3 milyon kadar KOAH'lı olduğu tahmin edilmektedir. KOAH, en az akciğer kanseri ve kalp krizleri kadar öldürücü olan bir hastalıktır. KOAH'ın 20 yıl içinde en çok ölüme yol açan üç hastalıktan biri olacağı ve bu hastalıktan yılda 8 milyondan fazla kişinin öleceği tahmin edilmektedir" diye konuştu.

Dr. Şevket Özkaya, "KOAH oluşumunda, sigaraya başlama yaşı, sigara içme süresi, içilen sigara sayısı çok önemlidir. Puro, pipo, nargile içilmesi de KOAH için risk oluşturur. KOAH oluşumunda sigara cinsinin bir önemi yoktur. Filtreli, filtresiz, light veya mentollü bütün sigaralar zararlıdır. Özellikle de gençlerimizin sigara, içki, uyuşturucu ve öteki bağımlılık yapan zararlı maddelere ulaşmasını önlemeye çalışmalıyız. Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanan kişinin kendisine, ailesine ve çevresine zarar verdiğini gençlere anlatmakla tüm toplum sorumludur" şeklinde konuştu.

İHA
 

False