GeriSağlık Kalp hastaları klimalı ortamda bulunmamalı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kalp hastaları klimalı ortamda bulunmamalı

Kalp hastaları klimalı ortamda bulunmamalı

Havadaki nem miktarının artması ileri yaştaki kalp hastaları için çok tehlikeli!

Sonbahar geldi çattı ama sıcak havalar etkisini hala sürdürüyor. Aşırı sıcak hava nem miktarındaki artış 65 yaş üstü kalp ve damar hastalarını tehdit ediyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fuat Gencer, ileri yaştaki hastaların sıcak havalarda dikkat etmesi gereken noktaları belirtti.

Yaşlılarda adaptasyon mekanizmaları yeterince iyi çalışmadığından ortamda meydana gelen sıcaklık ve nem değişimlerine uyum sağlamakta güçlük çekebilirler. Yapılan bilimsel çalışmalarda yazın ani sıcaklık değişimi ve yüksek nemin, 65 yaşın üstündeki kadın ve erkek kalp hastalarında hayati tehlikelere neden olabildiği gösterilmiştir.

Aşırı sıcak yaşlıların bedeninde nelere yol açar?

Yükselen sıcaklık sonucu artan vücut ısını dengeleyebilmek için terleme ve solunum yolu ile su ve tuz kaybı olur. Nabız hızlanır, kalbin iş yükü artar, böbreklere binen yük artar. Damarlarda pıhtılaşmaya eğilim olur. Ciltte ve uç organlarda, hem atar hem de toplardamarlar genişler. İç organlara ve dolaysıyla kalbe giden kan miktarı azalır. Bu durum kalbin gereğinden çok ve hızlı çalışmasına neden olur. Tansiyonda öngörülemeyen değişiklikler (aşırı düşme veya aşırı yükselmeler) olabilir, yüksek nem oranı solunan havadaki oksijen miktarını göreceli olarak düşürür. Kanın oksijenlenmesi güçleşir. Kalp ve damar hastalarında, kalp yetersizliği, tansiyon yüksekliği, kalp ritim problemi olanlarda ve varisi olanlarda; özellikle 65 yaşın üstündekilerde ciddi sağlık sorunları görülebilir.

Sıcak havalarda nelere dikkat etmeli?

Hastaların yaz aylarını sağlıklı geçirebilmeleri için günün sıcak saatlerinde güneşte kalmamaları, günün erken saatlerinde ve akşam geç saatte dışarı çıkmaları gerekiyor. Onları zorlayacak fiziksel aktivitelerden kaçınmaları, ani ısı değişiminden korunmaları, bulundukları ortamı iyi havalandırmaları alınacak önlemlerin başında geliyor. Klimalı ortamlarda bulunmaları, ince giyinmeleri, bol miktarda sıvı almaları (günde 2 - 3 lt.), düzenli aralıklarla yeteri miktarlarda beslenmeleri, ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmaları, ilaçlarını doktorları tarafından belirtilen şeklide düzenli olarak kullanmaları ve sağlık sorunları ile karşılaştıklarında vakit geçirmeden doktorları ile temasa geçmeleri önemlidir.

False