GeriSağlık Kalp ameliyatı için 7 santim yeterli!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kalp ameliyatı için 7 santim yeterli!

Kalp ameliyatı için 7 santim yeterli!

Hasta ameliyattan bir hafta sonra taburcu edildi.

Konya'da 10 yıldır nefes darlığı, kalp yetmezliği ve ritm problemi bulunan hastanın, iman kemiği kesilmeden sağ meme altından açılan 7 santimlik kesiden göğüs boşluğuna girilerek kalp ameliyatı yapıldı.

İsmihan İltuş (54), 10 yıldır nefes darlığı ve kalp yetmezliği şikayetiyle çeşitli hastanelere başvurdu. Kalp kapakçıkları çalışmadığı belirlenen ve doktorların ameliyat kararı aldığı İltuş, ameliyat masasına yatmaktan vazgeçti. Zamanla rahatsızlığı daha da ilerleyen ve artık nefes almakta güçlük çeken İltuş, yakınları tarafından Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı.

Hayati tehlikesi bulunan kadın, hastanenin Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Sarıgül başkanlığındaki ekip tarafından ameliyata alındı. Sarıgül, 30-35 santimlik bir kesi ile göğüs kafesinin ön tarafının açılması gibi kalp cerrahisinde en fazla uygulanan yöntemi tercih etmedi.

ABD, Almanya ve Hollanda'da eğitim alan Sarıgül, İltuş'un kalp ameliyatını sağ meme altından açılan 7 santimlik kesi ile gerçekleştirdi. Kalp kapakçıkları değişen İltuş, ameliyattan bir hafta sonra taburcu edildi.

“Türkiye'de çok fazla uygulanmıyor”

 Prof. Dr. Ali Sarıgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanın kendilerine başvurduğunda kalp rahatsızlığının ileri derecede olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Sarıgül,hastanın ameliyatının küçük bir delikten gerçekleştirildiğini dile getirdi. Bu şekilde hastanın kalp kapaklarının değiştirilerek mekanik kalp kapağı takıldığını ve ritm probleminin giderildiğini anlatan Sarıgül, şunları kaydetti:

“Cobra Adhere XL adlı ablasyon katateri kullanıldı. Bu katateri Türkiye'de ilk defa kullandık. Kataterin özelliği hasta tek başına ritm bozukluğuna sahipse ilave kesi izi olmaksızın hastanın problemini giderme imkanı sağlıyor. Kalp görüntüsü birebir ekrandan alındı. Hasta küçük bir kesi ile kalp ameliyatı oldu ve hemen sağlığına kavuştu. Sıklıkla kullanılan yöntem iman tahtası denilen göğüs ön kemiği kesilerek kalbe ulaşılıyor. Buradaki teknikte 35 santimlik kesiyle göğüs arasından giriliyor. Hasta uzun süre kendine gelemiyor. Biz doktorlar için eziyetli fakat hasta için konforlu olan yöntemi tercih ettik. Bu yöntem Türkiye'de çok fazla uygulanmıyor.”

A.A

False