GeriSağlık Kahvaltılık yiyecekler iftarda da sahurda da tüketilmeli
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kahvaltılık yiyecekler iftarda da sahurda da tüketilmeli

Kahvaltılık yiyecekler iftarda da sahurda da tüketilmeli
Abone Olgoogle-news

Yaklaşan ramazan ayı öncesinde açıklamalarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak Öney, kahvaltı sofralarında tüketilen besinlerin sahurda da tüketilmesi gerektiğini söyledi.

İdeal bir sahur sofrasının nasıl olması gerektiğini açıklayan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Başak Öney, “Vücudumuzun bağışıklığını koruyabilmek ve gün içerisindeki dengesini sağlayabilmek için sahur atlanmamalıdır. Sahurda da ağır yani yağ, tuz, şeker ve karbonhidrat düzeyi yüksek besinlerden uzak durmak gerekir. İdeal bir sahur sofrasında su, haşlanmış yumurta veya menemen, peynir, zeytin, pekmez, domates, salatalık, maydanoz, fındık, ceviz, badem ve tam buğday ekmeği olmalıdır. İftar ve sahur arasındaki kısa zaman diliminde 2 litre su tüketiminin zor olabileceği, fakat su yerine geçebilecek sıvılarla vücudun sıvı dengesinin sağlanabileceğini söyleyen Uzman Diyetisyen Başak Öney, “Ramazan döneminde sıvı alımına dikkat edilmezse oluşabilecek su kayıpları ve buna bağlı olarak vücudun elektrolit dengesinin bozulması, başta böbrekler olmak üzere kalp ve dolaşım sistemi ile beyin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Eğer iftar ve sahur arasındaki kısa zamanda 2 litre su tüketmenin zor olacağını düşünüyorsanız, maden suyu, ayran, kefir, cacık, hoşaf, taze sıkılmış meyve suyu, bitki çayları ile de sıvı tüketimini destekleyebilirsiniz. Çay, kahve ve kola gibi içecekler diüretik etkisinden dolayı daha fazla idrar çıkışına ve dolayısıyla da sıvı kaybına neden olur” dedi.

İFTAR SOFRASINDA HANGİ BESİNLER BULUNMALI?

“Uzun süren açlık durumu, kan şekerinin düşmesine sebep oluyor ve bu da oruç tutan bireylerin iftarda gereğinden fazla yemesine neden oluyor” diyen Uzman Diyetisyen Başak Öney, iftar sofrasında bulunması gerekenleri sıraladı:

• Su
• Kahvaltılık iftar tabağı
• Bir kase çorba
• Salata
• Et, tavuk veya sebze yemeği
• Bulgur pilavı veya tam buğday ekmeği
• Bir kase yoğurt veya 1,5 bardak ayran

İFTARDAN SONRA ARA ÖĞÜNÜ İHMAL ETMEYİN

Uzman Diyetisyen Başak Öney, “İftardan yaklaşık 1,5 saat sonra meyve, süt, yoğurt ve kuruyemişlerden birisi tercih edilerek ara öğün yapılmalıdır. Ramazanda yaygın olarak tüketilen şerbetli, unlu, yağlı tatlılar yerine muhallebi, sütlaç, güllaç gibi sütlü tatlılar tercih edilebilir. Fakat bu tatlılar da sık tüketilmemelidir” diye konuştu.

False
Haber Yorumlarını Göster
Haber Yorumlarını Gizle