Güncelleme Tarihi:
Kahvaltı edenlerin genel sağlığı çok daha iyi çünkü yiyecek çeşitleri daha sağlıklı. Kahvaltıda yenen tam tahıllı ekmek ya da yulaf vb. tahıllar gün boyunca alınamayan lifleri, zeytin ve yumurta ise protein ve yararlı yağlar açısından son derece faydalı.
Bazı çocuklar ve özellikle ergenlik dönemindekiler, kahvaltıyı atlıyor ve bunun ince kalmak için iyi bir yol olduğunu sanıyorlar. Aslında gün içinde atıştırdıkları kalorisi yüksek besinlerle daha fazla kilo alabiliyorlar.
Kahvaltı eden çocuklar okulda daha başarılı, konsantrasyonu ve enerjisi daha yüksek olur. Yeni şeyler öğrenmenin ve sınavda başarının yolu, sabah beyine enerji sağlamaktan geçer.
Proteinden zengin bir kahvaltıyı tercih edin. Yumurta, süt ve peynir hem protein hem de kalsiyum açısından ihtiyacı karşıladığı için önemlidir. Çocuklar kemiklerinde kalsiyum depolamaya ve kemiklerini kalınlaştırmaya ergenlik çağlarında başlıyorlar. Bu durum 20’li yaşlara dek devam ediyor. D vitamini çok sınırlı besinde var ve yumurta bunların başında geliyor. Özellikle kışın güneş ışını alma imkanı az olduğunda yumurta tüketmek önemli. D vitamini sadece kalsiyum emilimini değil, anti kanser özellik ve bağışıklığa olumlu etki de sağlıyor.
Mısır, pirinç, kakaolu tatlandırılmış tahıl gevrekleri yüksek glisemik indekse sahiptir. Glisemik indeks aldığımız şekerin ne kadar hızla kan şekerini yükselteceğinin göstergesidir. Bir kase şekerli mısır gevreğiyle, bir kase şekerli yulafın karbonhidrat yükü aynı olabilir ama glisemik indeksleri çok farklıdır. Biri kan şekerini yükseltip 2 saatte düşürürken, yulaf gibi tam tahıllar içerdikleri lifler sayesinde şekeri yavaşça yükseltir ve sabahın tümünü geçirebilecek enerji sağlar. Kan şeker düzeyinin ani düşmesi çocukların ruh halini ve odaklanma gücünü azaltabilir. Lif içermesi açısından tam tahıllı ekmekler, yulaf, kinoa gibi tahıllar tercih edilmeli. Badem, ceviz, fındık, taze meyve, kuru meyve, zeytin de verilebilecek faydalı seçenekler.