GeriSağlık Kadın prezervatifini hiç denediniz mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadın prezervatifini hiç denediniz mi?

Kadın prezervatifini hiç denediniz mi?

Artıları ve eksileri ile kadın prezervatifi hakkında merak ettiğiniz her şey!

Female condom adıyla kullanıma sunulan kadın prezervatifi, ilk kez Danimarkalı bir doktor olan Lasse Hessel tarafından bulundu. Erkek prezervatifi kadar kullanımı sık olmasa da kadın prezervatifi, aynen erkeklerde olduğu gibi hem gebelikten hem de sifiliz, gonore (bel soğukluğu), AIDS gibi cinsel yolla  bulaşan hastalıklardan korunmak için çıkarıldı. Jinekolog Gurur Polat, kadın prezervatifi hakkında merak edilenleri açıkladı.

Önceleri yumuşak poliüretandan yapılmakta iken, daha sonraları nitril kauçuktan üretilenleri (Reality, Femidom, Dominique, Femy, Myfemy, Protectiv, Care) yakın zamanda ise doğal lateksten (Reddy, V Amour, L'amour, VA WOW Feminine condom, Sutra) imal edilenleri kullanıma sunulmuştur. Latex erkek prezervatiflerinin de yapıldığı malzemedir.

Gebelikten koruma oranı

1989-1990 yıllarında yayınlanan bazı erken dönem testleri, gebelikten korunma açısından erkek prezervatifine nazaran daha üstün olduğunu bildirse de gerçek yaşamda sürdürülen test sonuçlarına göre daha az gebelikten koruma etkisi olduğu görülmüştür. Bu durum muhtemelen çiftlerin kadın prezervatifini yanlış kullanmasından kaynaklanmaktadır. Zira 1 yıl süresince doğru kullananlarda sadece %5 istenmeyen gebelik oluşurken, yanlış kullanımda bu oran %21'e kadar yükselmektedir. Erkek prezervatifinde ise, özentisiz kullanımda %15, kuralına uygun kullanımda %2 istenmeyen gebelik oranına rastlanmaktadır.

Tekrarlayan bir kullanım olacaksa kondomun her kullanıştan önce kayganlaştırıcı ile yeniden kaplanması gerekecektir. Bu açıdan su bazlı kayganlaştırıcılar tercih edilmektedir. Zira yağ bazlı olanların temizliği daha zor olmakta, lateks yapıya da zarar verebilmektedir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucudur

Bu alandaki etkinliğinin de gebelikten korunmadakine benzer olması beklenir. Yani erkek kondomlarının üstünlüğü beklenen sonuçtur. Fakat Herpes (uçuk virusu) veya HPV (siğil virusu) gibi deriden deriye bulaşan bazı hastalıklarda kadın kondomlarının üstün olduğu görülmüştür. Muhtemelen kadın dış genital bölgesinde örtülen alanın daha büyük olması, böyle bir avantaja yol açmaktadır.

Dünyadaki kullanımı

Gelişmiş ülkelerdeki kadın prezervatifi kullanımı hayal kırıklığı yaratmıştır. Gelişmekte olan ülkelerdeki kullanım ise nispeten daha yüksektir. Muhtemelen kadına göre dizayn edilmiş bu materyalin kullanımını öğrenmek biraz daha zor. Ayrıca erkek tipine göre 2-3 kat daha pahalıdır. Bazı kullanıcılar meydana gelen sesten, bazıları ise kondomun dışarıda kalan halkasından şikayetçi olmuşlardır.

False