GeriSağlık Kaç Faktörlü Koruyucu Kullanmalı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kaç Faktörlü Koruyucu Kullanmalı?

Kaç Faktörlü Koruyucu Kullanmalı?

Koruyucu içermeyen nemlendiriciler lekelere yol açıyor.

Güneş artık eskisi kadar dost değil bizlere. Tüm canlılar için yaşam enerjisi olan güneş, ozon tabakasının incelmesiyle birlikte ne yazık ki artık bir tehlike unsuru haline geldi. Dr. Ayfer Aydın, güneş ışınlarının zararlarını anlatıyor ve nemlendirici kullanırken mutlaka koruyucu özelliğe sahip olması gerektiğine de dikkat çekiyor.

Radyasyon Türleri

UVA radyasyonu kısa dalga boyludur. Bu radyasyon cildin erken yaşlanması ve kırışmasına sebep olurken, UVB ve UVC radyasyonu ise deri kanseri riskini arttırır. Bu yüzden de sadece deniz ya da havuz kenarında güneşlenirken değil, günün her saatinde güneşten korunmamız büyük bir önem taşıyor. Güneşe yaz-kış direkt maruz kalan yüzümüze kullandığımız nemlendiricilerin güneşten koruma özelliği olması önemlidir.

Nemlendiricimiz Kaç Faktörlü Olmalı?

En az SPF 30+ olmalıdır. SPF, rakamla belirtilen bir özellik olup, ürünün cildi güneş hasarına karşı koruyabilme yeteneğini gösterir. Günlük kullanım için iyi bir nemlendirici; kokusuz, parfümsüz, nonallerjik ve en az SPF 30 + olmalıdır.

Güneş Koruyuculu Nemlendiriciler Kullanılmalı!

Güneşin istenmeyen bir diğer etkisi ise cildimizde istenmeyen lekelere yol açmasıdır. Güneşten gelen UV ışınları derideki canlı hücrelere zarar verir. UV ışığına maruz kalan hücreleri korumak için hücrelerin etrafında bulunan melanositler (derimize rengini veren pigment yapımından sorumlu hücreler) çoğalmaya başlar ve deride koyu kahverengi renk değişimi (bronzlaşma) gözlenir. Yani güneşe maruz kalan derinin koyulaşması bir savunma mekanizmasıdır. Güneş koruyucu içermeyen nemlendiriciler, cildimizi savunmasız bırakacağı için istenmeyen lekelere neden olurlar.

Güneş Işınları Ne Kadar Zararlı?

Bizler güneşten korunmayı sadece tatil ve denizle sınırlandırıyoruz. Oysa günlük yaşamımızda farkında olmadan maruz kaldığımız güneş ışınları da aynı ölçüde zararlıdır. Gün içinde maruz kaldığımız hasarın yıllar içinde oluşturacağı etkiyi total olarak düşündüğümüzde çok anlamlıdır. Dolayısıyla özellikle güneşe direkt maruz kalan yüz, boyun, ense, göğüs, eller ve kollara evden çıkmadan önce güneş koruyucu uygulanması hem derimizin genç kalması hem de ileride oluşabilecek deri kanseri riskini azaltmak açısından büyük önem taşır.

False