GeriSağlık İyi huylu da olsa miyomların düzenli takibi şart!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İyi huylu da olsa miyomların düzenli takibi şart!

İyi huylu da olsa miyomların düzenli takibi şart!

İyi huylu miyomlar kansere dönüşme riski taşıyor mu?

Kadınlarda sık rastlanan tümorlerin başında gelen miyomlar, menopozdan sonra hormonların azalmasıyla birlikte küçülmeye başlıyor. Peki, sebebi tam olarak bilinmeyen ancak ailevi geçiş ve genetik yatkınlığın sorumlu tutulduğu bu iyi huylu tümörler huy değiştiriyor mu? Kansere dönüşme riski taşıyor mu?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gonca Saraç, “ Miyomların yüzde 50 si, muayene sırasında tesadüfen bulunur ve hiçbir şikayet vermezler. Şikayet oluşturan miyomların neden olduğu belirtiler ise miyomun rahim içindeki yerine ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Rahimin içindeki adet gören tabakaya yakın olanlar, adet kanamasının fazla olmasına, sancılı adetlere ve kansızlığa neden olabilirler. Rahimin dış kısmına yakın olanlar ise etraf organlara yaptıkları bası nedeniyle sık idrara gitme, kabızlık, şişkinlik ve kasık ağrısı gibi şikayetler oluşturabilirler. Gebe kalmak isteyen kadınlarda, miyomlar bulundukları yere ve büyüklüğüne göre, gebelik şansını azaltabilir, düşük ve erken doğuma neden olabilirler” diyor ve miyomların binde bir oranında hızla büyümesi ve kanserleşmesi ihtimalinin bulunduğunu vurguluyor.

İyi huylu miyomlar kansere dönüşür mü?

Bazı araştırmacılar, iyi huylu miyomların zaman içinde kanserleşmediği ve doğrudan malign bir hastalık olarak başladığını kabul ediyor. Ultrasonografi veya MRI gibi görüntüleme teknikleri ile iyi huylu miyomları, kötü huylu miyomlar olarak adlandırılan leyomyosarkomdan ayırt edebilme imkanı maalesef yok. Ancak, hızlı büyüme veya menapoz sonrası büyümenin devam etmesi kötü huylu miyomların teşhisinde en önemli belirti olarak dikkat çekiyor. Bu nedenle miyomların, düzenli muayenelerle takip edilmesinin olası olumsuz gelişmelerin erken teşhisi için ön koşul olduğu vurgulanıyor.

False