GeriSağlık İşte o su markaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İşte o su markaları

İşte o su markaları

Sağlık Bakanlığı tüm markalarda kirli suları açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nın, laboratuvara gönderdiği 114 üründe uygunsuzluk tespit edildi, 15 dolum tesisinin sağlık şartları uygun bulunmadı. Hürriyet'in haberine göre işte o markalar; 'Gençsu', 'Karlık Madran', 'Alka Madran', 'İvriz Su!, 'Beysu', 'EDK Lara', 'Hünkar', 'Revan', 'Buzdağ', 'Kardelen', 'İdeal', 'Hazar Vox Nida', 'Bahçeayran', 'Esensu Özayran', 'Kabalak.'

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada halen damacana dolumu yapan 254 ruhsatlı su tesisinin tamamının yeniden değerlendirildiği belirtildi. Temmuz ayında yapılan denetimler esnasında ruhsatlı kaynaklar dışında izinsiz kaynak kullanımına ilişkin herhangi bir bulguya rastlanmadı.

Bakanlık yaptığı açıklamada bulunan olumsuzlukların ilgili markaların diğer ürünlerinde değil, sadece damacana sularında tespit edildiğine dikkat çekti.

Dolum tesislerinde uygunsuzluk tespit edilen markaların üretimleri geçici olarak durdurulurken mevzuata göre cezai işlem uygulandı.

1 şartla üretime devam

Daha önce isimleri açıklanan İstanbul'daki 5 su markası ile birlikte toplamdaki 15 damacana su markası eğer, tespit edilen uygunsuzluklarını giderdiklerini ispatlayabilirse üretimlerine devam edebilecek.

Türkiye genelinde piyasaya arz edilen ürünlerden satış noktalarından örnekler alınarak, 1418 ürün Halk Sağlığı Laboratuarlarında incelemeye alındı.

Uygunsuz su satış noktaları ve satılan ürünlerin isimleri gün içinde duyurulacak

Uygunsuzluk tespit edilen ürünler 114 adettir. Bunların toplanan numuneler içindeki oranı yüzde 8’e tekabül etmektedir.

Dolum tesislerinde herhangi bir uygunsuzluk tespit edilmediği halde tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen süreçteki uygunsuz şartlar sebebiyle olumsuzlukların görüldüğü su satış noktaları ve satılan ürünlerin isimleri www.thsk.gov.tr internet adresinde gün içinde duyurulacak. Bakanlık yaptığı açıklamada bu firmaların piyasadaki tüm damacana ürünlerinin uygunsuz olduğu anlamının çıkarılmaması gerektiğini belirtti.

Denetimlere devam

Bakanlık, su ile bulaşan hastalıklar itibariyle halihazırda mevsim normalleri dışında bir artış gözlenmediğini ve denetimlerini devam ettirdiğini de açıkladı. Vatandaşların spekülatif açıklamalara itibar etmeyerek Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nca yapılan açıklamaları takip etmelerinin sağlıkları açısından önemli olduğu söylendi.

Geçtiğimiz Cumartesi günü İstanbul'da 61 dolum tesisi üzerinde yapılan denetimde 5 marka geçer not alamamıştı. 'Buzada', 'Erpınar', 'Alps', 'Kervansaray' ve 'Yalısu' İstanbul için açıklanan kirliliği tespit edilen markalar olmuştu. 

False