Geriİsimler Sözlüğü İstanbul'un Eski İsimleri Nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İstanbul'un Eski İsimleri Nelerdir?

İstanbul'un Eski İsimleri Nelerdir?

İstanbul ili Türkiye sınırları içerisinde yer alan ve Marmara Bölgesine ait bir şehirdir. Elbette ki bu şehir İstanbul ismini almadan önce farklı isimlerle anılmıştır. Hatta il fetih edildikten sonra bile İstanbul ismine gelene kadar başka isimlere sahiptir. İstanbul ilinin eski isimleri nelerdir tüm detayları ile derledik.

İstanbul şehrinde yaşayan çok sayıda insan vardır. Hatta İstanbul günümüzde en kalabalık şehirlerimiz arasında yerini almaktadır. Bu şehirde yaşayan başka yerlerden göç eden insanlarımız da vardır. Fakat bunların yanında eski İstanbullu dediğimiz bir kesim de var olmaktadır. İşte İstanbullular yani soyu İstanbul iline dayanan bireyler memleketlerinin eski isimlerini de daha iyi bilmektedir. 

 İstanbul'un Eski İsimleri Nelerdir? 

 İstanbul 29 Ekim 1923 tarihinde Ankara Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti olarak ilan edilmiştir. Bu ilan dolayısıyla da İstanbul ismini almıştır. İstanbul 1600 sene boyunca başkentlik özelliğine sahip olmuştur. Günümüzde Türkiye ülkesinin başkenti Ankara ilidir. 

 İstanbul ilinin en eski ismi Konstantinopolis adıdır. Bu isim 1930 senesinde resmi olarak tamamen yürürlükten kaldırılmıştır. 

 Çağlar boyunca farklı isimlerle anılan İstanbul tarihin çeşitli dönemlerinden geçtikten sonra İstanbul ismini almıştır. İstanbul ilinin eski isimleri şehrin almış olduğu sıraya göre şöyledir: 

Byzantion 

Augusta Antonina 

Nova Roma 

Konstantinopolis 

Konstantiniyye 

Günümüzdeki son ismi İstanbul 

Görüldüğü gibi şehir ilk olarak Byzantion ismiyle anılmıştır. Bu isim İstanbul ilinin kuruluşuna ait bir isimdir. Yunanca kökenli bir addır. 

 Bu ismin arkasından İstanbul şehri Augusta Antonina ismini almıştır. Bu isim ise şehre kısa süreliğine 3. yüzyılda Roma İmparatoru Septimius Severus tarafından verilmiştir. 

 Augusta Antonina isminin arkasından İstanbul şehri Nova Roma ismini almıştır. Bu isim ise 330 senesinde İmparator I. Konstantin tarafından verilmiştir. Çünkü bu dönemde Roma İmparatorluğunun başkenti ilan edilmiştir. Şehir bu ismi de kısa süre taşımıştır. 

 İstanbul ilinin isim tarihine baktığımızda belki de en çok duyulan ismi Konstantinopolis ismidir. Bu ismi şehir milattan sonra 337 tarihinde İmparator I. Konstantin'in ölmesiyle almıştır. Şehrin adı imparatorun şerefine Konstantin olmuştur. Arkasında da Konstantinopolis ismine çevrilmiştir. 

 Bu isim evrim geçirerek ve halkın söyleme tarzına göre de Konstantiniyye ismine dönmüştür. Doğu Roma yani Bizans imparatorluğunun hakimiyeti boyunca şehrin ismi Konstantiniyye olarak kalmıştır. 

 Son olarak şehri Fatih Sultan Mehmet yani Türkler fetih etmiştir. Belirli bir süre sonra da şehrin son ismi olan İstanbul ismi resmi olarak Türkler tarafından kente verilmiştir. 

False