GeriEtkinlikler İstanbullulara çamur uyarısı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İstanbullulara çamur uyarısı

İstanbullulara çamur uyarısı

Tozla birleşip çamur şeklinde yağan yağmur sağlığımızı tehdit ediyor!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ferruh Yılmaz, tozla birleşip çamur şeklinde yağan yağmurun sağlık açısından çok tehlikeli olduğunu belirterek, İstanbullulara uyarılarda bulundu.

İstanbul'da geçen gece etkili olan yağmur tozla birleşince araçların üstü çamurla kaplandı. Araç sahipleri soluğu oto yıkamacılarda alırken, çamur şeklinde yağan yağmurun sağlık açısından da çok tehlikeli olduğu açıklandı.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ferruh Yılmaz, "Vatandaşa çok fazla etkisi var. Normalde Sahra'dan gelen çamurlar ve dolayısıyla içindeki kimyasal veya vücut için zararlı olacak maddeler de taşıyor. Normalde burnumuzun içindeki yapı bir deriyle örtülü. Bunun üzerinde koruma hücreleri var. Bu hücreler, bu maddeleri yabancı kabul edip, aşırı derecede salgı yapıyorlar. Bu hücreler bu maddeleri görünce reaksiyon yapıyorlar. Dolayısıyla burunda kaşıntı, hapşırma, bir de boğazda gıcıklanma, yabancı hissi oluyor. Bunlar daha çok astımı olan, koah dediğimiz hastalıkta da şikayetlerin ileri derecede artmasına, alerjisi olan kişilerin de bu hastalıklara yatkınlığı artırıyor. Dolayısıyla ileri nefes darlıkları oluyor. Çocuklar ve yaşlıların bunlardan kaçınması gerekiyor. Burun veya ağız yoluyla direkt akciğerlerine alıyorlar. Akciğer rahatsızlıklarına, nefes darlıklarına, solunum zorluklarına zararı oluyor" dedi.

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Op. Dr. Yılmaz, "En azından her insanın sabah ve akşamları mutlak burunlarını temizlemeleri gerekiyor. Şikayetleri arttığında da mutlak bir uzmana hastalıkları ilerlemeden başvurmaları gerekiyor" diye konuştu.

Yılmaz, çamur şeklinde yağan yağmurun baş ağrılarına da neden olabileceğini ifade ederek, "Burundaki etler şiştiği zaman, et ve kemik birbirine değdiği zaman mutlaka baş ağrısı da yapıyor. Bu akıntıların devamında sinüzit rahatsızlığına neden oluyor. Onun dışında da ileri solunum ve akciğer rahatsızlıklarına neden oluyor. Belli yaş grubundaki insanların mutlaka korunmaları gerekiyor. Oldukça tehlikeli boyutlara varacak rahatsızlıklara neden olabilir" dedi.

İHA
 

False