GeriEtkinlikler İstanbul Film Festivali bugün başlıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İstanbul Film Festivali bugün başlıyor

İstanbul Film Festivali bugün başlıyor

İstanbullular, 17 gün boyunca sinemaya doyacak!

Bu yıl 32’nci kez düzenlenecek olan ve İstanbullulara sinemayla dolu 17 gün sunan İstanbul Film Festivali bugün başlıyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından gerçekleştirilen festival, 30 Mart- 14 Nisan tarihlerinde 20’nin üzerinde bölümde 200’den fazla filmi izleyici karşısına çıkaracak. 

Festivalde, geçen yıl genç yaşta geçirdiği bir trafik kazasının ardından kaybettiğimiz sinemacı Seyfi Teoman anısına bir ödül verilecek. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nün sahibine Cem Yılmaz, CMYLMZ Fikirsanat aracılığı ile 30 bin TL para ödülü sunacak.

Weir’e onur ödülü

Festival 30 Mart’ta Cemal Reşit Rey’de düzenlenecek törenle başlayacak. Festivalin açılışını dünya sinemasının en önemli yönetmenlerinden Pedro Almodovar’ın yeni filmi “I’m So Excited- Aklımı Oynatacağım” yapacak. Ayrıca film Akbank Galaları’nda da izleyiciyle buluşacak. Açılış töreninde oyuncu Lale Belkıs, görüntü yönetmeni Aytekin Çakmakçı, oyuncu Ahmet Mekin ve senarist Ayşe Şasa’ya Onur Ödülü takdim edilecek.

Festivali kapanış töreninde verilecek Onur Ödülü’nün sahibi ise aynı zamanda uluslararası yarışmanın jüri başkanlığını üslenecek olan Peter Weir. Avusturalyalı yönetmen, kariyerinin başlarında ülkesinde “The Last Wave” ve “Gelibolu” gibi başarılı filmlere imza attı.

Ulusalda 10 film

Weir başkanlığındaki uluslararası jüri, Yılmaz Erdoğan’ın yönettiği “Kelebeğin Rüyası”, Aslı Özge imzalı “Hayatboyu” ve ünlü Fransız yönetmen Bruno Dumont’un Berlin’de Altın Ayı için yarışan filmi “Camille Claudel, 1915”in de aralarında bulunduğu 12 filmi değerlendirecek.

Festivalin Weir dışındaki diğer önemli konuğu Yunan yönetmen Costa Gavras. Yaşam Boyu Başarı Ödülü alacak olan Gavras’ın “Z” ve “Missing” gibi politik sinemanın köşe taşlarında imzası bulunuyor. Yönetmenin yeni filmi “Capital- Kapital”, festivalin Akbank Galaları’nda izleyici karşısına çıkacak.

'‘Kelebeğin Rüyası’' da var

Tayfun Pirselimoğlu’nun jüri başkanlığı yapacağı ulusal yarışmada bu yıl 10 film bulunuyor. İlk filmi “Uzak İhtimal”le dikkat çeken Mahmut Fazıl Coşkun’un “Yozgat Blues”u, Uğur Yücel’in yönettiği “Soğuk”, Derviş Zaim’in Adana’da da yarışan filmi “Devir” ve Onur Ünlü’nün imzasını taşıyan “Sen Aydınlatırsın Geceyi”, yarışacak filmler arasında. Ayrıca uluslararası yarışmada bulunan “Kelebeğin Rüyası” ve “Hayatboyu” ulusal yarışmada da yer alacak. Festival, Meksikalı sinemacı Carlos Reygadas’ı ise uzun metrajlı filmlerinin gösterileceği retrospektifle ve şahsen ağırlayacak.

Afiş, Ceylan’ın filminden...

İstanbul Film Festivali’nin basın toplantısında kürsüye ilk gelen isim İKSV Genel Müdürü Görgün Taner oldu. Taner konuşmasında, festival afişlerindeki iş birlikleri ve değişikliklere değindi ve bu yıl İstanbul Film Festivali’nin afişinin Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Babam İçin’ serisinden bir fotoğraftan yola çıkarak, Bülent Erkmen’in tasarladığını vurguladı. Ardından kürsüye gelen, festivalin sponsoru olan Akbank’ın Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, kurum olarak kültür sanatı desteklediklerini söyledikten sonra Şakir Eczacıbaşı’nı saygıyla andı. 

film.iksv.org

False