GeriSağlık İştah açan ve kapatan besinler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İştah açan ve kapatan besinler

İştah açan ve kapatan besinler

Hem fazla kilolu hem çok zayıf kişiler, bu haber tam size göre!

Bazı kişiler fazla kiloları yüzünden kendisinden şikayetçidir ve iştahını dizginleyemez. Yeme eylemine başladığında adeta hiçbir kuvvet ona engel olamaz. Ancak şu bir gerçektir ki o kişi kilo vermeyi çok ama çok ister. Peki, o zaman sorun nedir? Diyetisyen Esra Aran, anlattı.

"Sorun, muhtemelen o kişinin yanlış beslenme tarzıdır. Zira kimi besinler vardır ki acıktırır, kimileri de iştah kapatır. Bu nedenle hem iştahını dizginlemek hem de bu sayede kilosunu kontrol altında tutmak hatta fazla kilolarını vermek isteyenler tükettikleri besin maddelerini iyi tanımak zorundadırlar."

İştah açan besinler

Tuz: İştahınızın açılmasına yardımcı olur. Tuzlu bir besinin hemen arkasından tatlı bir besin tüketme ihtiyacı hissedersiniz. Bunun nedeni kan şekerinizdeki iniş çıkışlardır. Aşırı tuz tüketiminden uzak durun.

Kırmızıbiber (acı biber): Diğer bir iştah açıcı besin maddesi de acı biberdir. Acı biber tükettiğinizde doygunluk hissinizi anlamanız zor olur.

Patates: Glisemik indeksi en yüksek besinler arasındadır.

Nohut: Midenin temizlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda iştahı da açar. Tüketimi hafta da 3 porsiyonu (yani 12 çorba kaşığı) geçmemelidir.

Havuç: Glisemik indeks değeri en yüksek sebzelerdendir.

Mısır: Glisemik indeks değeri yüksek olan besinlerdendir. Yendikten sonra açlık hissi uyandırır. Diyet esnasında çok fazla tercih edilmemelidir.

Tarçın, greyfurt, karalahana ve alkol: İştahınızın açılmasına yardımcı olan diğer besinlerdir.

İştah kapatan besinler

Avokado: Kansere karşı korur. Aynı zamanda yüksek miktarda B6 vitamini içerir.

Sardalya: Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Yüksek miktarda protein içerir.

Balık: Yüksek miktarda iyot içerir. İyot, tiroit hormonlarının yapımında kullanılır. Açlık duygusunun oluşumuna engel olur.

Yumurta ve dil peyniri: Protein yönünden zengindir. Tok tutucu özelliğe sahiptir.

Kepekli makarna: Lif içermektedir. Tüketildikten sonra hacimlerinin % 20’si kadar genişleme özelliğine sahiptirler.

Esmer pirinç: Glisemik indeks değeri düşük olan besinlerdendir. Kan şekerini dengede tutar. Uzun süre tokluk sağlar.

Brokoli: Krom içerir. İnsülin dengesinin korunmasına yardımcı olur.

Böğürtlen: Antioksidant yönünden zengindir. Yoğurtla beraber tüketeceğiniz böğürtlen uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.

Yulaf ezmesi, elma, badem, ıhlamur çayı: İştahınızın kapanmasına yardımcı olan diğer besinlerdir.

False