GeriSağlık Ispanağın tokluk hissi yarattığı kanıtlandı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ispanağın tokluk hissi yarattığı kanıtlandı

Ispanağın tokluk hissi yarattığı kanıtlandı

Her sabah ıspanak özü içenler şekerli yiyecekleri daha az arzuluyor.

Bilim adamlarının yaptığı araştırma sonucunda, ıspanağın yapraklarında bulunan tilakoid maddesinin tokluk hormonu sağlayabildiği öğrenildi. Araştırmada her sabah sulandırılmış ıspanak özü içen katılımcıların daha fazla tokluk hissettikleri ve şekerli yiyecekleri daha az arzuladıkları gözlendi.

İsveç'teki Lund Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırması, yaprak zarlarındaki tilakoidin, lipid yağların sindirilmesini yavaşlattığını ve tokluk hormonunun salgılanmasını sağladığını gösterdi.

Bilim adamları araştırma boyunca bazı katılımcılara her sabah sulandırılmış ıspanak özü içirdi. Bunu içenlerin, gün içinde, içmeyenlerde daha fazla tokluk hissettiği, şekerli yiyeceklere daha az ilgi duyduğu, günde sadece 3 öğünle yetinebildiği görüldü.

Ancak araştırmaya imza atanlardan Charlotte Erlanson-Albertsson, iştahın kesilmesi için ıspanak yapraklarının yenmesinin yeterli olmadığını vurguladı.

Erlanson-Albertsson, "Bedenimiz doğrudan taze ıspanağı ayrıştıramadığından, tilakoidin bitkinin hücrelerinden çıkması için ıspanağın öğütülmesi, süzülmesi ve santrifüjlenmesi gerekli" dedi.

Normalde bağırsakların yeterince çalışmadığını belirten bilim adamı, özün iştah kesme mekanizması tam olarak belirlenemese de, tilakoidin bağırsakların çalışmasını hızlandırdığını ifade etti.

AA

False