GeriBebek Sağlığı İşitme kaybının %60'ı kalıtsal
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İşitme kaybının %60'ı kalıtsal

İşitme kaybının %60'ı kalıtsal

Kalıtsal olan doğuştan işitme kaybı durumu, her bin veya 2 bin doğumda bir görülüyor.

Yüzde 60’ı kalıtsal olan doğuştan işitme kaybı her bin veya 2 bin doğumda bir görülüyor. Anne karnındaki bebekten alınan hücreler DNA analizine tabi tutularak doğumsal ya da kalıtsal işitme engelinin bulunup bulunmadığı 10 ve 16. haftalar arasında öğrenilebiliyor. 

Dr. Hakan Özön, bu konuda şu bilgileri veriyor: " Gelişmiş ülkelerdeki verilere göre sağırlık veya işitme kaybının yüzde 60 gibi oranda kalıtsal oluyor. Kalıtsal sağırlık ve işitme kayıplarının yarısından fazlası genetik kökenlidir. Sağırlık ya da işitme kaybının genetik kökenli olanlarını genetik kökenli olmayanlardan ayırmada bazı testlerin uygulanması gerekmektedir. Bunun için otolojik ve fiziksel incelemelerin yanı sıra genetik danışma ve detaylı aile ağacının (Pedigri) çıkartılması büyük önem taşır.

Genetik alanındaki ilerlemeler artık kısmen de olsa özürlü doğumlarının önüne geçebiliyor.

Ailesinde sendromik-kalıtsal işitme kaybı olan ve akraba evliliği yapan çiftler bu yönteme başvurabilirler. Gebeliğin 10 ve 16. haftalar arasında bebeğe ait hücreleri CVS veya amniyosentez yöntemi ile alınır. Hücrelerin DNA’sını elde ettikten sonra işitme kaybına yol açan ‘Connexin 26’ geni üzerinde DNA analizi uygulanır. Analiz sonrasında DNA üzerinde normalden farklı bir duruma (mutasyon) rastlanması, bebeğin işitme kaybının olup olmayacağı konusunda bize yol gösterir. "

False