GeriSağlık İş stresi kalbinizin de düşmanı!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İş stresi kalbinizin de düşmanı!

İş stresi kalbinizin de düşmanı!

Kalp sağlığında stres nasıl bir rol oynuyor?

Stres, özellikle gergin bir ortamında çalışan ve önemli karar veren kişilerde ön plana çıkıyor. Doç. Dr. Mustafa Güler, kalp sağlığında stresin oynadığı rolü anlattı, stresli kişilerin neler yapması gerektiğini sıraladı.

Koroner arter hastalığının oluşmasında değiştirilebilir risk faktörlerinden biri olarak sayılan stresin azaltılmasına dair bilincin artmasına rağmen, Koroner bypass ameliyatı uyguladıkları hastalarda risk faktörlerinden stresi çok daha sık tespit etmeye başladıklarının altını çizen Doç. Dr. Güler şunları söyledi:

“Modern çağın çalışma şartlarında bireyler daha hızlı, hatasız, yaratıcı olmaya zorlanıyor ve bireyden beklentiler artıyor. Stres belirli seviyede, kişiyi motive eder ve verimliliği artırır; fakat derecesi artarak devamlılık arz ederse zararlı olmaya başlar. Stresle birlikte kanda kortizon ve adrenalin gibi bazı hormon seviyeleri artarak; terleme, ellerin titremesi, nefes alıp vermede güçlük ve ağız kuruluğu gibi belirtiler görülür. Stres altında en önemli kalp ve dolaşım belirtileri, çarpıntı ve tansiyonun yükselmesidir. Bu faktör kısa sürede bile bu denli değişiklikler yaparken bunun iş stresindeki gibi aylar, yıllar boyu sürdüğünü düşünecek olursak bireyin kalp ve damar hastalıkları yönünden sağlıklı kalabilmesi çok zorlaşır. Kronik stresin getirdiği uykusuzluk, sinirlilik, aşırı yeme ve kilo alma, sigara ve alkol kullanımında artma kalbe zarar veren faktörlerdir. Bu yüzden stresle başa çıkmayı başarırsanız kesinlikle çoğu risk faktörünü de ortadan kaldırma şansına sahip olursunuz.”

“Stresi oluşturan kişinin kendisidir”

“Farklı işler elbette farklı şiddette stres oluşturabilir. Fakat yapılan çalışmalar göstermiştir ki aslında stresi oluşturan kişinin kendisidir. Bazı bireylerin çok riskli işlerde çalıştıkları halde stres altında olmadıkları, son derece risksiz işlerde çalışan kimi bireylerin de aşırı stres tarif ettikleri bilinir. Çoğu zaman da koşullar insanı strese sokarak hasta edebilir. Danimarka’da otobüs şoförleri üzerinde yapılan bir çalışmada yoğun trafikte çalışanlarla daha şehir dışı bölgelerde çalışan şoförler 2 grupta incelenmiş, yoğun trafikte çalışanlarda kalp krizi geçirme oranının daha yüksek olduğu görülmüştür. Çalışan kadınlarda da iş stresinin kalp damar hastalıklarının artışına neden olduğunu gösteren çalışmalar vardır. ABD’de yapılan çalışmada Albert ve arkadaşlarına göre stres faktörünün yoğun olduğu işlerde çalışan kadınlarda kalp damar hastalıklarına yakalanma oranı %38 fazla olarak görülmüş.”

Kalp sağlığınızı korumak için neler yapmalısınız?

• Öncelikle stresin kalp sağlığınıza zarar verdiğinin farkında olun.

• Unutmayın, stres kronik hale gelirse tüm kalp damar hastalıkları risklerini de beraberinde getirir!

• Stresle başa çıkmayı öğrenin. Tek başınıza yetersiz kalıyorsanız profesyonel yardım alın.

• Aşırı yemek yemek ve kilo almak, uyku düzensizlikleri, sigara ve alkol kullanımında artış, hipertansiyon, taşikardi (nabzın hızlanması) şeker intoleransı stresle tetiklenebilir unutmayın!

• Koroner bypass ameliyatı sonrası sağlığınıza kavuşsanız bile stres faktörünü ortadan kaldıramazsanız aynı riskler devam eder. 

False