GeriSağlık İnsanları nasıl güldürdükleri ortaya çıktı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İnsanları nasıl güldürdükleri ortaya çıktı

İnsanları nasıl güldürdükleri ortaya çıktı

Yapılan araştırmada bakın komedyenlerde hangi kişilik özelliklerine rastlandı?

BBC'nin, The British Journal of Psychiatry dergisinde yayımlanan bir araştırmaya dayandırdığı haberinde komedyenlerin, diğer yaratıcı insanlar gibi psikozla bağlantılı kişilik özelliklerine sahip oldukları ve bu nedenle insanları eğlendirebildikleri belirtildi.

Oxford Üniversitesi'nden ve Berkshire Healtcare NHS Vakfı'ndan uzmanların yaptığı araştırma çerçevesinde, İngiltere, ABD ve Avustralya'dan 119'u kadın 523 komedyen incelendi. Komedyenlere, internet üzerinden psikotik kişilik özelliklerinin tespiti için hazırlanan sorular yöneltildi.

Anketle, (telepati ve paranormal hadiselere inanç) sıra dışı deneyimler, (düşüncelere odaklanmakta zorluk ve dikkat dağınıklığı) bilişsel dağınıklık, (sıkı dostluk kurmaktan kaçınmak dahil olmak üzere sosyal ve fiziksel memnuniyet duyma eksikliği) anhedoni, (antisosyal davranış eğilimi) dürtüsel uyumsuzluk değerlendirmesi yapıldı.

Aynı sorular aktörlere de soruldu

Sorular aynı zamanda 364 aktör, bir kontrol grubu ve yaratıcılık gerektirmeyen alanlarda çalışan 831 kişiden oluşan diğer bir gruba da yöneltildi. Araştırmacılar, komedyenlerin psikotik kişilik özelliklerini tanımlayan 4 ana grupta belirgin biçimde diğerlerinden daha fazla puan aldıklarını, özellikle hem içe kapanık hem de dışa dönük kişilik özelliklerinde yüksek skor yaptıklarını açıkladı.

Aktörlerin de 3 ana grupta yüksek skor yaptıkları, bunlara içe kapanık kişilik özelliğinin dahil olmadığı belirtildi. Uzmanlar, bu sıradışı kişilik yapısının, komedyenlerin eğlendirme kabiliyetinin açıklanmasına yardımcı olabileceğine inanıyor. Oxford Üniversitesi Deneysel Psikoloji Bölümü'nden Profesör Gordon Claridge, “Mizah için gerekli yaratıcı unsurlar, şizofreni ve bipolar duygulanım bozukluğu gibi psikozlara sahip insanların bilişsel durumunu karakterize edenlerle çarpıcı biçimde benzeşiyor” dedi.

Claridge, şizofrenik psikozun kendisinin, mizaha zarar verebileceğini, öte yandan onun daha ılımlı halinin, insanların geniş bir perspektiften bakma yetisini geliştirebileceğini söyledi. Bipolar duygulanım bozukluğunda görülen manik düşünme biçiminin de kişilerin, yeni, orijinal ve mizahi bağlantılar için fikirleri kaynaştırmasına yardımcı olabileceği belirtildi.

False