GeriEtkinlikler İnci Eviner’in Sergisi Paris’te…
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İnci Eviner’in Sergisi Paris’te…

İnci Eviner’in Sergisi Paris’te…

Kırık Manifestolar Sergisi, Paris Modern Sanat Müzesi’nde sergileniyor.

İnci Eviner Sam Art Project’in “Villa Raffet” misafir sanatçı programı kapsamında çalışmalarını Paris’te sürdürüyor. Avrupa kimliği ve demokrasi üzerine yoğunlaştırdığı üretiminin son halkasını oluşturan Kırık Manifestolar (Broken Manifestos) sergisi, Paris Modern Sanat Müzesi’nde sergileniyor.

Sanatçı Kırık Manifestolar’da Avrupa kimliğinin inşası uğruna göze alınan dışlama ve ayrımcılıklara eleştirel bir bakış getiren ve bu perspektiften demokrasi kavramını sorgulayan bir kompozisyon sunuyor.

Giorgio Agamben’den ödünç aldığı “biyopolitik” kavramı üzerinden estetik ile siyaseti, duygusal/bireysel alan ile vatandaşlık kimliği gibi sosyal katmanları bir arada sorguladığı simgeler, klişeler ve karşıtlıklardan beslenen desenleri ve videoları serginin görsel evrenini oluşturuyor.

Son dönemde ürettiği çin mürekkebi desenleri serginin giriş bölümünde sergileniyor. Sanatçı, ara vermeden sürdürdüğü desen çalışmalarında güncel imajlardan ve bulunmuş belgelerden besleniyor.

Kırık Manifestolar çerçevesinde ürettiği ve melez yaratıklarla garip bilinçaltı tezahürlerinden oluşan desenleri serginin görsel evreninin yapı taşları niteliğinde. İkinci salondaki panoramik video yerleştirmesi ise desenlerin evreninden üreyen insan ve yaratıkların ironi ile törensellik arasında salındığı üç video çalışmasından oluşuyor. Videolardan yayılan yaşam enerjisi ve gerilimin hareketlendirdiği kompozisyon, klasik temsilin dışına çıkan tekinsiz ve mekansız bir örgütlenmeyi sahneliyor.

Serginin son bölümü ise, Eviner’in Strazburg’daki Avrupa Parlamentosu’nun indirgenmiş plan kesitini mekan olarak seçtiği son videosu Parlamento’yu ağırlıyor. Sanatçı bu videosunda, kültürel olarak dahil edildiği fakat politik olarak dışında bırakıldığı Avrupa ideasını, bu kez de simgesel mekan kurgusu içerisinde sorguluyor.

Avrupa Birliği’nin kültürel bütünlüğünü simgeleyen bu mimari yapı, Avrupa ideası etrafında şekillenen tüm çelişki, gizem, klişe ve karşıtlıkların birbirine karıştığı müphem bir sahneye dönüşüyor. Kimlikler üzerinden girişilen çatışma, mücadele ve direnişler, sözde uzlaşı ve anlaşmalar bu sahne üzerinde canlandırılıyor.

Sanatçının desen ve video gibi farklı tekniklerde ve bütünlüklü bir dille inşa ettiği görsel evrenini yansıtan Kırık Manifestolar sergisi, Nisan ayına kadar Paris Modern Sanat Müzesi’nde ziyaret edilebilecek. 

False