GeriSağlık İlaçlardaki Sinsi Tehlike
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İlaçlardaki Sinsi Tehlike

İlaçlardaki Sinsi Tehlike

Birçok ilaçta kullanılan "paraben"in zararları...

Yüzlerce ilaç, kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinde kullanılan "paraben"in kanserojen etkisi olduğu ortaya çıktı. Fransa, gıda ve ilaçlarda bakteri oluşumunu engellemek için kullanılan ‘paraben’i kanserojen etkisi olduğu için yasaklama noktasına geldi. Paraben hakkında Dr. Philippa Darbre bilinmeyenleri anlattı.

Paraben Nedir ve Hangi Ürünlerde Kullanılır?

Paraben, şampuanlar, traş jelleri, diş macunları, deodorantlar, nemlendiriciler gibi birçok kişisel bakım üründe, şurup, solüsyon, enjekte edilen ilaçlar gibi sıvılarda ve bazı yiyeceklerde bakteri oluşumunu engellemek için kullanılan bir kimyasaldır.  Ürünlerin içinde genellikle birden fazla çeşidi birlikte kullanılıyor. Bu maddelere karşı hassas olan kişilerde ağır cilt bulguları, deride kızarıklık, şişlik, kaşıntı veya ağrıya neden olabiliyor.

Kansere Neden Olur mu?

İngiltere’de bulunan bir üniversitede Dr. Philippa Darbre’nin 2004 yılında yaptığı araştırma meme kanserli hastalardan alınan tümörlerde bu maddeye rastlandığını ortaya koymuştu. Daha sonra parabenin kanser oluşumuna neden olabileceğini ortaya koyan başka araştırmalar da yapıldı.

Paraben’den Korunmak için Ne Yapmalı?

Cildimizde kullandığımız kozmetik ürünlerinin içindeki her türlü kimyasalın dokularımıza geçebildiğini artık biliyoruz. Bu nedenle uzun süre kullanımda sağlığımıza zarar verme risk taşıyan her türlü kişisel bakım ve gıda ürününden uzak durmamız en doğrusu. Öncelikle doğallık oranı yüksek ürünleri tercih etmemiz gerekiyor. Sertifikalı organik ürünler her zaman en güvenli seçenek olarak karşımıza çıkıyor. 

False