GeriHamilelikte Sağlık İkili tarama testi nasıl yapılır? Hamilelikte ikili test
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İkili tarama testi nasıl yapılır? Hamilelikte ikili test

İkili tarama testi nasıl yapılır? Hamilelikte ikili test

Hamilelik döneminde anne ve bebeğin sağlığı için birtakım testler uygulanıyor. İkili tarama testi de bunlardan biri. Peki ikili test nedir? İkili tarama testi nasıl yapılır? İşte detaylar...

Gebelikte anne ve bebeğin sağlığı için bazı testler yapılıyor. İkili tarama testi yapılması zorunlu olmamakla birlikte oldukça önemli bir test. Peki ikili test nedir, ne zaman yapılır? İşte konuyla ilgili detaylar...

İKİLİ TEST NEDİR?

İkili tarama testi, anne karnındaki bebekte herhangi bir kromozomal anormallik olup olmadığını öğrenmek amacıyla yapılan bir test.

İKİLİ TARAMA TESTİ NASIL YAPILIR?

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

"İkili tarama testi gebeliğin 11-14. haftası arasında yapılır. Bu test bize Trizomi 21 (Down Sendromu), Trizomi 13 ve Tirozomi 18 ile ilgili bilgi verir. İkili tarama testlerinin değerlendirilmesinde anne yaşı, annenin kanından bakılan BHCG ve PAPP-A değerleri, ultrasonografi ile bakılan ense kalınlığı ölçümünü (NT) değerleri kullanılır.

Sınır değeri 1/270'dir. Bu değer şunu demek ister 270 kadında 1 risk var demektir. İkili testi sonucu 1/156 gelen bir hasta için 156 kadında 1 risk vardır ve bu durumda oran arttığı için yüksek riskli hasta grubunda anlamına gelir."

False