GeriDekorasyon Hoşgeldin Bebek
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hoşgeldin Bebek

Hoşgeldin Bebek

Yeni gelen ikinci bebeğiniz için dekorasyon önerileri...

Bu ay sizlerle eve gelen yeni bebeğin ilk bebek olmadığı durumlar için dekorasyon önerileri vermek istiyorum. Eve yeni gelen bebeğimiz birinci bebek olduğunda onun için özel bir oda yapmak çok rahat oluyor genellikle.

Evimizde yeni gelebilecek bebeğimiz için boş tuttuğumuz veya içini bir sehpa ve kanepeyle geçici olarak dekore ettiğimiz bir oda halihazırda zaten oluyor. Ama ikinci ve üçüncü bebeklerde durum giderek zorlaşıyor.

Ben üç çocuk babası bir mimar olarak her iki durumu da çok yakından yaşadım. İnsan zaman zaman kendini bir çıkmazda hissedebiliyor ama hiçbir sorun çözümsüz değil.

Öncelikle yeni bebek ikinci bebekse ve diğer bebek çok küçük değilse iki çocuğu aynı odada yatırmanız mümkün olabilmektedir. İki çocuk kız ya da erkek fark etmez belirli bir yaşa kadar aynı odayı paylaşmaları çok eğlenceli olacaktır.

Çocuklar eğer kızsa büyük çocuk için bir karyola ve bebek için bir bebek yatağı, renkleri aynı rengin farklı tonları olabilir. Ya da iki kız çocuk için farklı iki renk de kullanılabilir. Odada bir dolap yeterli olacaktır. Yine küçük bir çalışma köşesi yeterli olacaktır. Böylelikle oda küçük bile olsa bir süre için çok zorlanmadan odayı iki çocuk için uygun hale getirmek mümkün olacak.

Çocukların ikisi de erkek olursa yine aynı şekilde bir çözüm yolu üretmemiz mümkün olabilir. Ancak biri erkek biri kız iki bebek söz konusu olduğunda aynı odayı kullanma bu kadar kolay olmayabilir. Yine de belirli bir süre için çocuklar arasında çok fazla yaş farkı yok ise böyle bir oda bir süre için kullanışlı olabilir.

Yeni bebeğiniz üçüncü veya dördüncü bebeğiniz ise öncekilerden elinizde olanları kullanmak isteyebilirsiniz. Birkaç değişiklikle elinizdekiler adeta yeni gibi olacaklardır.

Bu değişiklikler bir mobilyayı pembeden maviye döndürmek gibi boya değişiklikleri ise bu konuda biraz daha düşünmenizi öneririm.

Bebek mobilyalarında renk değişiklikleri bazen annelerin düşündüğü sonucu vermiyor maalesef. Genelde yapabileceğiniz uyarlamalar mobilyalara aksesuar eklenerek bir gemiyi yelkenli haline getirmek veya çekmeceler eklemek veya kız bebek mobilyalarında yeni aksesuarlar kullanarak mobilyaya yepyeni bir tarz kazandırmak olabilir.

Eski çocuklardan kalma mobilya ve benzeri şeyleri kullanırken aman dikkat! Bebek malzemelerinde her şeyin bir son kullanma tarihi mutlaka var, bu son kullanma tarihlerine özellikle dikkat etmek ve mobilyalarda çok eski malzemeden hijyenik sebeplerden ötürü kaçınmak gerekiyor.

Bebek odaları için mobilya seçimi kadar aksesuar seçimlerinin de önemini vurguluyorum her fırsatta. Artık çok çeşitli aksesuar firmaları olduğu gibi anneler de çok yetenekli. Her türlü aksesuarı çeşitli ahşap ve benzeri materyaller kullanarak boyalarla yapmak mümkün. Bir bebeğin odasında ihtiyaç duyabileceğimiz aksesuarlar nelerdir?

Mesela çekmeceli bir şifonyer. Bu şifonyeri yalnızca boyayla zenginleştirebileceğimiz gibi üzerine ahşap bazı motifleri boyayarak zenginleştirebilir ve ahşabı değişik şekillerde de zenginleştirebiliriz. Yine çeşitli kumaş parçalarını kullanarak asılı halde kullanabileceğimiz bir peluş oyuncak koyma aksesuarı yapmamız mümkün olabilir.

Bebekler için kitaplar da çok önemlidir ve onların hayatlarında çok önemli bir yer tutar.

İlk bebeklik dönemlerinde yumuşak kitaplar ve şimdi günümüzde yıkanabilen kitaplar bile var. Bu kitapları banyoda kullanabildiğimiz gibi normal zamanlarda da okuyabiliyor bebekler. Bir de ses çıkaran ve müzikli kitaplar var olmazsa olmazlardan.

İşte bütün bu kitapları koyabileceğimiz ve bebeğimizin de istediği zaman bu kitaplara ulaşıp kolayca alabileceği bir kitaplık düşünelim. Bu kitaplık bildiğimiz kitap dolaplarından daha farklı olarak yumuşak bir kitap dolabı olmalı. Bebeğimiz açıp kapadığı zaman canı acımamalı ve herhangi bir şekilde yaralanmamalı. Böyle bir kitaplık yapabilmek için de ahşap değil daha yumuşak malzemelerden yararlanmalı ve artık kumaşlardan bir kitap sepeti yaratmalıyız. Bu sepetimsi kitaplığı yaratmak çok eğlenceli olacaktır ve sizler de yaratıcılığınızı kullanarak bu kitaplığı evde şu an benim aklıma gelmeyen birçok malzeme kullanarak yapabilirsiniz.

Bebekler için çalışma masasına tabi ki gerek yok. Ancak odada boyayla ve renklerle iç içe olabileceği bir bölüm bence her zaman olmalı. İşte böyle bir alan yaratırken de elimizdeki malzemeleri kullanarak istediğimiz ayrıntıları yakalamamız mümkün olabilir. Bebekler biraz büyüyünce bu tip şeyleri yapmak beraberce geçirebileceğiniz özel zamanlara da dönüşebilir kolaylıkla.

İkiz bebek bekleyen anne adayları. Sizleri de unutmadım. İkizlere, üçüzlere hamile olmak nasıl bir duygu acaba? Her şeyi kat kat merak edip, kat kat düşünür insan. Bu çok değişik duyguları sizler yaşıyorsunuz bence gerçekten de çok şanslısınız. İkiz bebek mobilyaları aynı cins çocuklar için tamamıyla aynı mobilyalar mı olmalı yoksa farklılık gerekiyor mu?

Mimar Selim Yuhay

False