GeriEtkinlikler Her ebeveyn bu ilk yardım tekniklerini bilmeli!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Her ebeveyn bu ilk yardım tekniklerini bilmeli!

Her ebeveyn bu ilk yardım tekniklerini bilmeli!

İlk yardım konusunda toplumumuzda çok sayıda kulaktan dolma bilgiler ve hurafeler var. Yanlış yapılan ilk yardım uygulamaları ise maalesef kötü sonuçlar doğurabiliyor. 9 Mayıs Salı günü saat 15:00’te Yaşam Akademisi’nin konuğu olarak Akmerkez misafirleriyle buluşacak olan İlk Yardım Eğitmeni Deniz Karadeniz ile ilk yardımda doğru bilinen yanlışlardan, her ebeveynin mutlaka bilmesi gereken ilk yardım tekniklerine kadar her şeyi konuştuk.

Bugün yetişemeyenler için ise Deniz Karadeniz 14 Mayıs Pazar günü saat 15:00’te Akasya Sohbetleri’nde bebeklerin ve çocukların başına gelebilecek kazalarda yapılması gerekenleri, ilk yardımın temel uygulamalarını ve püf noktalarını anlatacak. 

1. İlk yardım konusunda toplum ne kadar bilinçli?

Ne yazık ki ilk yardım konusunda toplumsal bir bilinçten söz etmek mümkün değil. Çok sayıda hurafemiz ve doğru bilinen yanlışımız var. Hala kulaktan dolma bilgilerle hareket ediyor ve iyi niyetli çabalar olsa dahi yanlış ilk yardım uygulamaları ile ağır sonuçlar doğurabiliyoruz. Sevindirici olan kısımsa özellikle annelerin ilk yardım eğitimlerine ilgisinin her geçen gün artıyor olması. Ben ilk yardım konusunda herkesin bilgi sahibi olabileceği, yanlış uygulamaların terk edilip bilimsel doğruların kabul gördüğü bir topluma kavuşma hayaliyle Öpünce Geçmeyen Uflar için İlk Yardım eğitimlerimi başlattım. Birkaç yıl sonra rahatlıkla toplumsal bilinçten söz edebilir duruma geleceğimize inanıyorum.

2. İlk yardım konusunda okullarda verilen eğitim ne kadar etkili?

Pek çok okulda ilk yardım konusunda yeterli bir eğitim verildiğini sanmıyorum. Yakın dönemde 9 yaşında bir çocuğun okulda poğaça yerken tıkanması ve yapılan yanlış uygulamaların etkisiyle hayatını kaybettiği haberini üzülerek okuduk.

 

Her ebeveyn bu ilk yardım tekniklerini bilmeli

3. Her ebeveynin mutlaka bilmesi gereken en önemli ilk yardım teknikleri nelerdir?

  • Tıkanma yaşayan birisi eğer öksürüyorsa asla sırtına vurulmamalı ve yiyecek içecek bir şey verilmemelidir. Soluk borusunu tıkayan cismi öksürerek atmasına izin vermek gerekir. Ancak öksürüğün kesilmesi hayati tehlikenin başladığı anlamına gelir ve hızlıca Heimlich Manevrası uygulanmalıdır.
  • Çocuğun bilinci kapalı ise hızlıca 112 aranmalı ve doğru bilgiler verilmelidir. Bilinci kapalı çocuk hareket ettirilmemeli, ağız içi kontol edildikten sonra hava yolu açıklığı sağlanmalıdır.
  • Zehirlenmelerde kusturmaktan ve yiyecek içecek bir şey vermekten kaçınılmalıdır.
  • Yanıklarda en önemli şey soğutmaktır. Bu nedenle yanık bölgeyi 20 dakika kadar akan suyun altında tutmak gerekir. Ancak yanık yüzeyi çok geniş ise hipotermi tehlikesine karşı ıslak çarşaf ile sarmayı tercih ederiz.
  • Burun kanamasında baş hafifçe öne eğilerek, burun kanatlarına 5 dakika süre ile bası yapılmalıdır. Eğer kanama durmazsa tıbbi yardım alınmalıdır.
  • Arı, akrep, yılan gibi canlıların sokması durumunda temiz bir beze buz sarılarak soğuk uygulama yapılmalıdır.

4. En sık duyduğunuz doğru bilinen ilk yardım yanlışları neler?

  • Kısmi tıkanma nedeniyle öksüren birine su içirmek ya da helal diyerek sırtına vurmak,
  • Yanıklarda yoğurt, diş macunu, salça vb. pek çok işe yaramayan şey sürmek ya da streç film ile sarmak,
  • Yanık oluşan bölgeye buz koymak,
  • Bilinci kapalı birini sarsmak ya da tokat atmak,
  • zehirlenmelerde kusturmaya çalışmak ya da yiyecek içecek bir şeyler vermek,
  • Burun kanamasında başı arkaya yatırarak, burun deliklerinden içeriye pamuk yerleştirmek,
  • Yılan sokmasında zehiri emmek ve tükürmek, akrep sokmasında yarayı kanatmak, arı sokmasında amonyak kullanmak.

 

Her ebeveyn bu ilk yardım tekniklerini bilmeli
 

5. İlk yardım eğitiminizle kaç kişiye ulaştınız?

3000’den fazla kişiyle biraraya gelerek, doğru ilk yardım uygulamalarını paylaştım.

6. Eğitimlere kimle katılabiliyor?

Anneler, babalar, bakıcılar, öğretmenler, anneanneler, babaanneler ve dedeler katılıyor. Aslında bebeklerle ve çocuklarla başbaşa kalan tüm yetişkinler eğitimlerime katılarak, acil durumlar karşısında paniğe kapılıp yanlış uygulamalar yapmak yerine hazırlıklı olmak istiyor.

7. Yaratıcı Drama yöntemi nedir? Hangi yaş aralığına uygulanabiliyor?

Yaratıcı Drama, bir amacı, bir düşünceyi ya da bir konuyu, doğaçlama, rol oynama, canlandırma gibi tekniklerden yararlanarak ve bir grup çalışması içinde oyun veya oyunlar geliştirerek aktarmayı sağlayan bir eğitim metodudur. Okulöncesi yaşlardan başlayarak herkesin katılabildiği pek çok alanda yaratıcı drama, yöntem ve araç olarak kullanılabilmektedir. Kısacası insanın insanla etkileşimde bulunduğu her alan, yaratıcı dramanın kullanımına uygundur.

 

Her ebeveyn bu ilk yardım tekniklerini bilmeli
 

8. Okuyucular sizi nereden takip edebilirler?

Sosyal medya hesaplarımdan (instagram: denizkaradenizegitim, facebook: denizkaradenizegitim), internet sitem (www.denizkaradeniz.net) ve e-mail adresimden (deniz@denizkaradeniz.net) bana her zaman ulaşabilirler. İlkyardım konusunda sormak istedikleri her şeye yanıt vermekten mutluluk duyarım.

9. Pek kısaca Deniz Karadeniz kimdir?

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden mezun oldum. Üniversitede okurken tiyatro ve yaratıcı drama ile tanıştım. 2002-2005 yılları içinde yaratıcı drama liderlik eğitimimi tamamladım. Okuduğum bölümün etkisiyle stajımı ilaç sektörünün lider firmalarından birinde gerçekleştirdim. Mezun olur olmaz da aynı firmada çalışmaya başladım. İlaç sektöründe çalışırken dil eğitimi için İngiltere’ye gittim ve eşzamanlı olarak yaratıcı drama eğitimi de aldım. Türkiye’ye döndükten sonra yine ilaç sektöründe, özellikle çocuklara yönelik gıda takviyelerinden sorumlu ürün müdürü olarak çalıştım. Kariyerime eğitmen olarak devam etmek istedğim için kendimi geliştirmeyi ve öğrenmeyi hiç bırakmadım. Yurt dışında ve içinde birbirini tamamlayan pek çok eğitime katıldım. Yetkinlik gelişimi eğitimleri vererek başlayan eğitmenlik yolculuğum İş Güvenliği Uzmanı ve İlk Yardım Eğitmeni olduktan sonra yaptığım gözlemler ve edindiğim deneyimlerle yön değiştirdi. Çok sayıda kurumsal firmaya ilk yardım eğitimleri verdim ve eğitim seviyesi ne olursa olsun herkesin bu konuda son derece önemli eksiklikleri olduğunu gördüm.

Her ebeveyn bu ilk yardım tekniklerini bilmeli

Bir sabah haberlerde tıkanma sebebiyle hayatını kaybeden bir bebeğe dair haber dinledim ve çok üzüldüm. Aslında o anne ya da baba tıkanmada uygulaması gereken ilk yardımı biliyor olsaydı bebekleri yaşayacaktı diye düşünerek ebeveynlere özel bir ilk yardım eğitimi hazırlamaya karar verdim. Öpünce Geçmeyen Uflar için ilk yardım eğitimimi hazırlayarak, okullar, hastaneler, eğitim merkezlerinde buluşarak eğitimimi annelerle, babalarla, öğretmenlerle, bakıcılarla paylaşmaya başladım. 3000’den fazla insana ulaştığım “Öpünce Geçmeyen Uflar” projem Eğitimde En İyiler tarafından ödüle layık görüldü. Eğitimlerinin yanı sıra televizyon ve radyo programları, dergiler gibi mecralarda ebeveynlere ilk yardım bilgilerimi aktarmakta, aylık yayımlanan Bebeğim ve Biz, Country Life ve Moi Çocuk dergilerinde Öpünce Geçmeyen Uflar için İlk Yardım köşelerini yazmaktayım.

False