GeriSağlık HDL kolesterol nedir, değeri kaç olmalıdır? HDL kolesterol düşüklüğü ile yükseliği nedenleri ve belirtileri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

HDL kolesterol nedir, değeri kaç olmalıdır? HDL kolesterol düşüklüğü ile yükseliği nedenleri ve belirtileri

HDL kolesterol nedir, değeri kaç olmalıdır? HDL kolesterol düşüklüğü ile yükseliği nedenleri ve belirtileri

HDL kolesterol yüksek yoğunluklu lipoproteinin kısaltılmış halidir. Kolesterolün damarlardan ve dokulardan karaciğere taşınmasını sağlar. Peki, HDL kolesterol değeri kaç olmalıdır, yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? İşte HDL kolesterol yüksekliği ve düşüklüğü nedenleri, belirtileri ve merak edilenler...

Kolesterol her insanın duymuş olduğu fakat tam olarak neyi ifade ettiğini birçok kişinin bilmediği bir lipoproteindir. Kolesterolün LDL ve HDL olmak üzere iki çeşidi bulunur HDL kolesterol nedir? HDL Kolesterol değeri kaç olmalıdır? HDL kolesterol düşüklüğü, yüksekliği belirtileri ve nedenleri nedir? Yazımızda tüm merak edilen soruların yanıtlarını derledik.

HDL kolesterol nedir?

HDL kolesterolü damarlardan ve dokulardan karaciğere kolesterolü taşıyarak kanda kolesterolün yüksek seviyelerde bulunmasını engeller. Kolesterolün yüksek miktarda bulunması kan damarları için olumsuz sonuçlar doğurur. HDL kolesterol kandan kolesterolü uzaklaştırması sebebi ile halk tarafından “iyi kolesterol” olarak bilinmektedir.

CRP 125 nedir? CRP 125 değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri

HDL kolesterol değeri kaç olmalıdır?

Sağlıklı yetişkin bir bireylerde kalp ve damar hastalılarının oluşum riskini azaltmak için HDL kolesterolünün kandaki seviyesi kadınlarda 40 mg/dL ve erkeklerde 50 mg/dL’nin üzerinde olmalıdır. HDL düzeyinin kanda tek başına yüksek olması yeterli değildir. Aynı zamanda LDL kolesterolünün 130 mg/dL ve total kolesterol seviyesinin de 200 mg/dL altında bulunması gerekir.

HDL kolesterol düşüklüğü nedenleri;

HDL kolesterolün kandaki seviyesinin düşük olmasıyla birlikte, kanda LDL kolesterol seviyesi yükselir. LDL kolesterol kanda kolesterolün depolanmasını sağlayan kolesterol çeşididir. LDL kolesterolün kanda yükselmesi birçok ciddi kalp damar hastalığının oluşmasını sağlar. HDL kolesterolün düşük çıkmasının çeşitli nedenleri olabilir. Bunlar:

- Ailesel olarak hiperlipidemi yani kan yağlarının yüksek olması durumu,

- Şeker hastalığı,

- Yüksek tansiyon,

- Pankreas iltihabı,

- Tiroit bezinde yetersiz çalışma,

- Çeşitli karaciğer ve böbrek hastalıkları,

- Sigara tüketimi,

- Yaşlılık,

- Yanlış beslenme alışkanlıkları,

- Fazla kilolar şeklinde sıralanabilir. Ayrıca Türkiye’de genel olarak HDL kolesterol seviyesi düşüktür.

HDL kolesterol yüksekliğinin nedenleri;

Kanda HDL kolesterol seviyesinin yükselmesi beraberinde LDL kolesterol seviyesinde düşüklük meydana getirir. Bu sebeple kalp damar sağlığı korunmuş olunur. HDL kolesterolün yüksek çıkması iyi bir durumdur. Birazdan sıralayacağımız HDL kolesterol yüksekliğinin nedenlerini, HDL kolesterolü düşük olan kişiler uyguladığında HDL kolesterol seviyeleri yükselecektir. İşte nedenler:

- Sigara tüketiminin olmaması

- Vücudun fazla kilosunun bulunmayıp ideal şeklinde olmasıdır.

- Hareketli yaşam tarzı

- Omega-3 yönünden zengin beslenme

EOS nedir? EOS kan değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri

HDL kolesterol düşüklüğü belirtileri;

HDL kolesterolün düşük olması ile birlikte LDL kolesterol yükselir bu nedenle ortaya kalp damar sistem ile ilgili belirtiler ortaya çıkar.

Göz kapaklarının alt kısmında kolesterolün birikmesinden dolayı oluşmuş olan yapılar görülebilir.

- Göğüs ağrısı

- Bulantı

- Aşırı yorgunluk

- Nefes darlığı

- Sırt, üst karın boşluğu, çene ve boyun bölgelerinde ağrı

- Ayaklarda ve ellerde uyuşukluk, soğukluk hissi

- Aktivite ya da egzersiz yapıldığında ayaklarda ağrı hissi

- Ayak tırnaklarında kalınlaşma

- Ciltte solgunluk

- Yaraların geç iyileşmesi

HDL kolesterol yüksekliğinin belirtileri;

HDL kolesterolünün yüksek olması istenilen bir durumdur. HDL kolesterolünün yüksek olması halinde vücudun bir ihtiyacı olan kolesterol damarlarda birikmeden karaciğere gönderilir. Kanda birikmesine izin vermeyen ise HDL kolesteroldür. HDL kolesterolü yüksek olan kişiler rahat bir şekilde hareket edebilir, kalp damar hastalıkları ve bu hastalıklara bağlı olan rahatsızlıkları yaşamazlar. Sağlıklı ve rahat hareket edebilirler. Elbette bunun sürdürülebilir olması için hareketi yaşam tarzı benimsenmelidir. Doğru ve yeterli beslenme sağlanmalı ve sigara tüketilmemelidir.

 

 

False