GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılır?

Hamilelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılır?

Anne adayları için hamilelik süreci oldukça hassas bir dönem. Bu süreçte de pek çok konu merak ediliyor. Bunlardan biri de gebelikte yapılması önerilen aşılar arasında olan tetanoz aşının ne zaman yapılması gerektiği. Bu aşının özellikle doğum sırasında gerçekleşmesi muhtemel aksilikleri önlemek için yaptırılması öneriliyor. Peki hamilelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılır? İşte konuyla ilgili detaylar...

Gebelikte yapılması önerilen aşılar arasında olan tetanoz aşısı ne zaman yapılması gerektiği merak ediliyor. Ancak gebelikte tetanoz aşısı yaptırmanın belirli koşullları söz konusu. İşte konuyla ilgili detaylar...

HAMİLELİKTE TETANOZ AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?

Gebeliğin ilk ayında aşı yapılması önerilmemektedir. Eğer tetanoz aşısı yapılmadıysa 3. aydan sonra doktor kontrolünde yapılması uygundur. Eğer gerekli görülürse bundan sonraki haftalarda da 2. doz uygulanır.

Anne, tetanos aşısını 10 yıldan daha eski bir dönemde yaptırdıysa, ilk üç aydan sonra bir doz aşı yapılabilir.

GEBELİKTE TETANOZ AŞISI NEDEN YAPTIRILIR?

Doç. Dr. Gazi Yıldırım, gebelikte tetanoz aşısının nedenleri ve dozlarını şu şekilde açıkladı: "Ameliyat sırasında gebenin olası metal, neşter kaynaklı mikroplardan korunması için ve yenidoğan döneminde bebekte gelişebilecek tetanoz %60 ölümcül olduğundan, bunların önlenmesi açısından bu aşılar çok önemlidir."

TETANOZ AŞISI KAÇ DOZ?

Daha önce aşı yaptırmamış gebe kadınlara gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde birer ay ara ile iki doz verilir. İlkinden altı ay sonra üçüncü doz tekrarlanılır. Daha önce tetanos aşıları serisini tamamlamış gebelerde 10 yıldan fazla süre geçmiş ise tek doz verilir.

 

 

 

False