GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte Stres Bebeği Nasıl Etkiliyor?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Stres Bebeği Nasıl Etkiliyor?

Hamilelikte Stres Bebeği Nasıl Etkiliyor?

Stres anne karnındaki bebeğe de yansıyor.

Hamile bayanlar, genellikle doğumdan korkuyor ya da bebeğine bakamayacaklarını düşünerek endişeleniyorlar. Oysaki uzmanlar anne adaylarının stresten uzak durması gerektiğinin önemle altını çiziyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Bülent Uran da “Aslında hamilelik, kadının yaşam tarzını değiştirebilmesi için bir fırsattır. Ancak çok az kadın bunu değerlendirebilir” dedi ve önemli açıklamalarda bulundu.

Doktorlar, hamilelik dönemindeki değişikliklerin normal olduğunu söyler, hastayı rahatlatmaya çalışır ancak rahatlatıcı bilgiye sahip olmakla gerçekten rahat hissetmek ve huzurlu bir hamilelik geçirmek kesinlikle ve kesinlikle aynı şey değildir. Hamileliğin yarattığı birçok olumsuz psikolojik faktör vardır. Kadın çalışıyorsa işe gelip gitmek zorlaşır. Doğumdan sonra işinde geri kalma riski vardır. Maddi sorunlar olabilir. Stres ve huzursuzluk arttıkça fiziksel sorunlar da artmaya başlar. Hamilelikteki stresin birçok fiziksel sorunun nedeni olduğu bilinir. Erken doğumun, gebelik tansiyonu ve gebelik şekerinin ortaya çıkmasında stresin önemli bir katkısı vardır.

Kronik Stres, Bebekte Gelişme Geriliğine Yol Açıyor

Sinir sistemindeki kayıtlı devreleri ortadan kaldırmadan stresten kurtulmak mümkün değildir. Sürekli stres hali olarak ifade edilen kronik stres hem anne adayı hem de bebek için çok zararlı. Kronik stres halinde salgılanan adrenalin bebeğin kanlanmasını azaltır. Bu durumda bebekte gelişim geriliği başlar. Bağışıklık sisteminin zayıflaması anneyi hastalıklara açık hale getirir. Hamilelikte zaten bağışıklık sistemi, özellikle hamileliğin ilk aylarında zayıflar. Bu zayıflığa kronik stresin yarattığı bağışıklık azalması da eklenince hem annenin hem de bebeğin sağlığı tehlike altında kalır. Yine hamileliğin ilerleyen aylarında ortaya çıkan gebelik yüksek tansiyonunda da, kronik stres etkilidir.

Bebekler Annenin Duygularından Etkileniyor

Anne karnı bebek için sadece fiziksel tehlikeleri içermekle kalmaz aynı zamanda annedeki olumsuz duyguların bir enerji dalgası şeklinde bebeğe de akmasına neden olur. Birçok olumsuz ve iyileşmeyen hastalıkta anne karnında alınan olumsuz duyguların rol oynadığı bilinir. Anne karnındayken biriken bu olumsuz duygular doğumdan sonra da beslenmeye devam ederse ilerleyen yıllarda yaşama olumsuz bakan bir şahsın ortaya çıkması kaçınılmaz olur.

Sevgi, Bebeğin Gelişimini Olumlu Yönde Etkiliyor

Bilinçaltında birikmiş duygular, fiziksel bedeninizle ruhunuz arasına çekilmiş bir duvardır. Bu duvarı ortadan kaldırmadan ruhunuzun temsili olan sevgi enerjisini titreştirmeniz kolay değildir. İçinizde yeniden açığa çıkacak olan sevginin enerjisi bebeğin dokularının gelişmesini olumlu yönde etkiler. Sizin ruhunuzdan bebeğin ruhuna akacak sevgi, bebeğinizin bu dünyaya güven içinde doğmasına neden olur.

HAMİLELİK STRESİNİN İLGİNÇ NEDENLERİ

False