GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte Sırt Ağrısı Olur Mu Ve Neden Olur? Hamilelikte Sırt Ağrısı Doğum Belirtisi Mi Ve Ne Zaman Başlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Sırt Ağrısı Olur Mu Ve Neden Olur? Hamilelikte Sırt Ağrısı Doğum Belirtisi Mi Ve Ne Zaman Başlar

Hamilelikte Sırt Ağrısı Olur Mu Ve Neden Olur? Hamilelikte Sırt Ağrısı Doğum Belirtisi Mi Ve Ne Zaman Başlar

Hamilelik sırasında anne adaylarını bir takım durumlar zorlamaktadır. Bu durumdan bir tanesi de gebelik sürecinde meydana gelen sırt ve bel ağrılarıdır. Bu ağrılar hamile kadınlarda sık bir şekilde görülür. Bunun asıl nedeni alınan kilolara bağlı olarak vücudun ağırlık merkezinin değişmesidir. Ayrıca değişen hormon seviyeleri yüzünden pelvis bölgesindeki eklem ve bağlarda gevşeme meydana gelir. Hamilelikte sırt ağrısı olur mu? Neden olur? Hamilelikte sırt ağrısı doğum belirtisi mi tüm detayları ile derledik.

Gebelik sürecinde kadınları oldukça zorlayan sırt ve bel ağrılarının nedeni olarak birkaç durum gösterilebilir. Bilinen en büyük nedeni ise hamilelik sürecinde alınan kilolardır. Ağrıların ilerlemesi durumunda bir uzmana görünmek önemlidir.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Olur mu?

Hamilelik sırasında anneleri zorlayan durumların en başında oluşan sırt ağrıları gelmektedir. Hamilelik sırasında sırt ağrısı, pek çok anne veya anne adayında bulunan bir sorundur. Hamilelikten önce bu ağrılar belin alt kısmında başlar ve hamilelik belirtilerinden biri olarak gösterilir. Hamileliğin başlangıç zamanlarında çoğu kadın, yaşadıkları sırt rahatsızlığı nedeniyle sıkıntılar yaşamaktadır. Aslında, bu üzerinde fazla durulacak bir konu değil, aksine tamamen normal bir hamilelik belirtisidir. Gebeliğin ilk dönemlerinde yaşanan bel ve sırt ağrılarının pek çok nedeni vardır.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikle ilgili olan ve sıradan sırt ağrılarının belirgin nedenleri vardır. Bununla birlikte, bu bel ve sırt ağrılarının kötüleşmesi ve şiddetlenmesinin yanında farklı belirtiler de vardır. (kramp, kanam, halsizlik vb.) Hamilelikle birlikte artan hormonların etkisi bel ve sırt ağrısına neden olabilir. Hormonlar, bağ dokularını yumuşatarak ve eklemleri gevşek bir şekilde bırakarak vücudu doğum için hazırlamaya çalışır. Ancak mevcut durum, vücutta farklı iltihaplara ve tepkisel niteliklere neden olarak ağrıları tetikler. Hamilelik sırasında omurgaya, leğen kemiğine ve kuyruk sokumuna aşırı yükler biner.

Mevcut durum, özellikle sonraki trimester olarak bilinen 20. hafta hamilelik döneminden sonra artar. Duruş, sınırlandırılmamış öne bükülmeye neden olur ve bu da sinir basıncına neden olur. Bu gerilimlerin çokluğu nedeniyle sırt ağrısı kendini göstermeye başlar. Hamilelik sırasında aşırı kilo alımı, beraberinde sayısız sağlık tehlikesi taşır. Bununla birlikte kilo alımı tam tersine vücudu etkiler, hormonların etkisiyle vücuda baskı yapar ve daha fazla bel ve sırt ağrısına neden olur. Yapılacak bazı egzersizler oluşan sırt ağrılarını hafifletebilir. Bu egzersizler sayesinde dengeyi ve kas gevşemesi gelişir. Egzersizler sırasında da derin nefes almak önemlidir.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Doğum Belirtisi mi?

Hamile kadınlarda birden fazla doğum belirtileri görmek mevcuttur. Bunlardan bir tanesi de oluşan sırt ağrılarıdır. Tabi ki her sırt ağrımasını doğum belirtisi olarak kabul etmemesi gerekmektedir. Fakat oluşan sırt ağrıları dinlenmek ile geçmiyorsa ve sırttan başlayıp karın bölgesine yayılıyorsa aynı zamanda da sık sık kendini tekrar ediyorsa o zaman bu durumu doğum belirtisi olarak algılamamız mümkündür.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Ağrı oluşması normalde alt sırtta ve pelvisin arkasında hissedilir. Karın ağırlığı, esas olarak hamilelik sırasında artar, bu da hamile kadının ağırlık odak noktasını değiştirir. Bu nedenle, duruşunu değiştiren insanlar, bunu düzeltmek için sırtlarını bükmeye eğilimli olmaktadır. Aynı şekilde, bazı hamilelik hormonları da eklemlerin uyum kabiliyetini arttırır. Bu, doğum sırasında yararlı gibi görünse de, eklem kararlılığını azaltır ve oluşan sırt ağrılarını artırabilir. Bu ilerlemeler gövde çok yönlülüğünü, dengeyi, uyarlana bilirliği ve yorgunluğa karşı meydan gelen kas direncini etkileyebilir. Onuncu haftadan itibaren ağrılar görünmeye başlar.

 

False