GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte Kedi Beslemek Doğru mu?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Kedi Beslemek Doğru mu?

Hamilelikte Kedi Beslemek Doğru mu?

"Kedi, alerji yapar mı, doğacak bebeğe zarar verir mi?" tüm cevaplar haberimizde saklı...

Evlerinde hayvan besleyenler bilirler. Onlar da ailemizin bir parçası gibidir. Ancak yine de hamilelik sürecinde evcil hayvanlar ile ilgili bazı tedbirler almak hem bebeğiniz hem de sizin için faydalı olacaktır.

Hamilelikte, toxoplazma enfeksiyonu kediden bulaşabilir. Önlem olarak kediye çiğ et ve çiğ süt verilmemeli. Kedi sokağa salınmamalı. Kediye “toxoplasma” tahlili yapılmalıdır. Anne hamileyken bu enfeksiyonu geçirirse bebekte anomali ve hastalıklar oluşabilir.

Kedi, Alerji Yapar mı?

Kedinin deri döküntüleri ve tüyleri, alerjik yapıya sahip olan hamile anne veya bebekte, alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.
Hamile kalmadan önce ve sonrasında hayatımızı paylaştığımız kedilerimizin bazı özelliklerini neymiş bir bakalım!

Burunları İyi Koku Alır

Burnu iyi koku alan kedilerimizin en gelişkin özelliği koku alma duyusudur. Bu duyuları özellikle besinleri değerlendirmelerinde yaşamsal önem sağlar. Öyle ki, hastalık sonucu burun delikleri tıkanan bir kedinin iştahı tümüyle kapanabilir.

Dokunma Duyusu Gelişmiştir

Kedilerin dokunma duyusu keskindir. Kaş, bıyık, yanak tüyleri ve kulaklardaki tüy tutamlarının tümü de titreşim biçimindeki uyarılara karşı son derece duyarlıdır. Bıyıkları kesildiğinde geçici olarak çevreye uyum sorunu yaşarlar. Ayrıca ayak parmakları, pençe yüzeyi ve burun, dokunmaya karşı çok duyarlıdır.

Kulakları Keskindir

Kedilerin işitme duyusu da çok keskindir. İnsan kulağında yalnız 6 kas bulunmasına karşın, kedi kulağında 30'a yakın kas bulunur. Bu yüzden kulaklarını çok hızlı bir biçimde sesin geldiği yöne döndürebilirler. Kedinin kulakları, saniyede 25.000'e kadar ulaşan ses üstü frekanslara duyarlıdır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Dr. Eliya Benbiçaço

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ

False