GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte Kaşıntı Neden Olur, Ne Zaman Başlar Ve Nasıl Geçer? Gebelikte Kaşıntı Yapan Yiyecekler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Kaşıntı Neden Olur, Ne Zaman Başlar Ve Nasıl Geçer? Gebelikte Kaşıntı Yapan Yiyecekler

Hamilelikte Kaşıntı Neden Olur, Ne Zaman Başlar Ve Nasıl Geçer? Gebelikte Kaşıntı Yapan Yiyecekler

Hamilelik sırasında ciltte artan kan akışı nedeni ile kaşıntı görülebilmektedir. Hamileliğin ilerlemesine ve bebeğin büyümesine bağlı olarak karın bölgesi gerilir ve buda kaşınmaya neden olabilir. Hamilelikte kaşıntı neden olur? Ne zaman başlar? Nasıl geçer? Gebelikte kaşıntı yapan yiyecekler nelerdir detayları ile derledik.

Hamilelikte sık karşılaşılan durumlardan bir tanesi de kaşınmadır. Kaşınma olayı her 5 hamile kadından birinde görülebilir. Genel sebep olarak hamilelik ile birlikte değişen hormon seviyesinden dolayı kaynaklanmaktadır.

Hamilelikte Kaşıntı Neden Olur?

Hamilelik döneminde kadınlar daha önce karşılaşmadıkları pek çok durumla karşılaşabilirler. İlk defa anne olmaya hazırlanan hamile kadınlar, böyle durumlarda çocuğunun sağlığını düşünmeden kendilerini alıkoyamazlar. Yaşadıkları sıkıntıların çocuğa zarar verip vermeyeceğini merak ederler. Kaşınmalar hamileliğin kendisinden kaynaklanabilir, bu nedenle her kaşınma durumunun üzerinde durulmalı ve bir uzmana danışılmalıdır. Hamilelik sırasında, vücudun belirli bölgelerinde veya genel olarak dalgalanan derecelerde karıncalanma olabilir.

Özellikle sürekli gelişen orta bölge ve göğüs bölgelerinde karıncalanma olması son derecede olağandır. Buradaki cilt genişledikçe kaşınma meydana gelir ve sonrasında kırılmalar olabilir. Bu dokuz aylık zaman diliminde yaşanan hormonal değişiklikler de aynı şekilde cildin farkındalığını artırarak kaşınmaya neden olabilir.

Hamilelik sırasında ter bezleriniz olduğundan daha etkin bir şekilde çalışması cildin sürekli terlemesine ve ıslak kalmasına neden olur. Böylece vücuttaki, kasık bölgesindeki, göğüslerin altındaki deri kıvrımları büyümeye, kızarıklığa ve dolayısıyla sürekli terleme ile kaşınmaya neden olabilir. Genital mantar bulaşmasından dolayı vajina bölgesinde kaşınma olabilir. Ayrıca anüs tarafında ise sindirim parazitlerinden dolayı kaşıntılar olabilir. Hamilelik sırasında meydana gelen kaşıntıların diğer nedenleri şu şekildedir;

Hamileliğin getirdiği kilolar ile meydana gelen derideki gerilme

Karaciğerin ürettiği safranın hamilelik sırasında yavaşlaması

Hamilelik öncesinde sahip olunan cilt rahatsızlıkları

Alerjik nedenlere bağlı olarak gelişen tepkimeler

Bazı ilaçların yan etkileri

Tiroid ve böbrekte meydana gelen çalışma bozuklukları

Ciltte oluşan çatlamalar

Ne Zaman Başlar?

Kaşınma durumu hamilelik sırasında her zaman olabilir. Her kadının vücudu farklıdır. Bu yüzden vücudun kilo alma süreçlerindeki tepkileri birbiriyle aynı değildir. Birkaç bayan sıfır kaşınma ile karşılaşabilir. Bazı kadınlarda genel olarak 23. hafta hamilelik döneminde kaşınma olabilir. Hamilelik sırasında akşam geç saatlerde kaşınma normaldir. Kan akışının düzenlendiği akşam saatlerinde kaşıntının oluşması çok tipiktir. Akşam geç saatlerde kaşınma hamilelik sırasında son derece normaldir.

Nasıl Geçer?

Hamilelikte giyeceğiniz kıyafetlerin hassas cildinizi rahatsız etmeyecek pamuklu dokulu olmasına özen göstermelisiniz. Aynı zamanda vücudunuzu sıkıştırmayan, uyarlanabilir ve rahat giysiler seçmelisiniz. Gün içinde kendinizi rahat hissetmek için dar giysilerden uzak durmalısınız. Hamilelik sırasında vücut temizliğine odaklanmalısınız.

Hamilelikte kaşınmayı hafifletmek için ılık su ile duş almak uygun bir tekniktir. Hamilelik sırasında vücudun kuruması nedeniyle oluşan kaşınmaları önlemek için kişisel bakıma odaklanmalısınız. Özellikle yıkandıktan sonra cildinizi makul losyonlarla belemeye özen gösterin. Hamilelik sırasında kaşınma, şiddetli ve ciddi bir şekilde olmadığı takdirde çok normaldir. Hamilelik sırasında vücutta kaşıntı ve kızarıklık normalde endişe nedeni değildir. Bununla birlikte, mevcut durumun katlanılmaz olduğunu varsayarsak, uzman bir doktora danışmak hayati önem taşımaktadır.

Gebelikte Kaşıntı Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Hamilelik sırasında besinlere bağlı olarak gelişen alerjik reaksiyonlar sebebi ile kaşınmalar meydana gelebilir. Bu nedenle vücudun tepki göstereceği besinlerin ne olduğunu belirlemeli ve bu besinleri tüketmekten kaçınmalısınız. Hamilelik sırasın vücudun kaşınmasına neden olabilecek gıdalar şu şekilde sıralanır;

Çilek

Çikolata,

Bal,

Ketçap,

Mayonez,

Tahıllar,

İnek sütü

Margarin,

Yumurta,

Balık,

Kabuklu deniz ürünleri,

Kabuklu kuruyemişler,

Yaban mersini

Ayrıca tahılların içinde bulunan glüten ve inek sütündeki kazein proteini de kaşıntıya neden olabilir.

 

False