GeriHamilelik Hazırlığı Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar kanser yapar mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar kanser yapar mı?

Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar kanser yapar mı?

Tüp bebek ve infertilite tedavi gören çiftlerin en tedirgin olduğu konulardan biri kullanılan ilaçların anne adayının sağlığını olumsuz yönde etkileme ihtimalidir. Peki, tüp bebek tedavisinde nasıl ilaçlar kullanılır? İlaçların içeriğinde neler var? Kadın Hastalıkları,Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun bu konu hakkında bebek deneyen çiftlere bilgi veriyor.

Dünyanın ilk tüp bebeği, 25 Temmuz 1978 yılında dünyaya gelmiştir.Çok hızlı bir gelişme kaydeden tüp bebek, infertilite tedavileri ve ilaçları günümüzde, tüm dünyada oldukça yoğun kullanılmaktadır.Özellikle tüp bebek tedavilerinde kullanılan ilaçlarda asıl amaç doğal olarak gelişen bir yumurtadan ziyade,daha fazla sayıda yumurta elde etmeye çalışmaktır.

Birden fazla yumurta elde etmeye çalışmaktaki amaç, döllenme ve bölünme evrelerinde problem yaşayan embriyoların elenmesi ve transfer etmeye değer iyi embryo elde etme şansını arttırmaktır.

Kullanılan ilaçların içeriğinde neler var?

İlaçlar , aslında vücudun yabancı olmadığı FSH ve LH hormonlarını içerir.

Peki bu ilaçlar, özellikle endometrial, yumurtalık ve meme kanser riskini arttırıyor mu?

Endometrial (rahim ) kanser riski:

İnfertilite problemi yaşayan ve tedavi gören kadınlar, tedavi edilmemiş infertilite problemi yaşayan kadınlarla karşılaştırıldığında, rahim kanseri açısından artmış bir risk görülmemiştir. Kullanılan ilaçlardan çok, infertilite nedeni, bazı hasta gruplarında riski arttırabilmektedir. Yumurtalıkları polikistik (PCO)yapıda olan ve özellikle kilolu kadınlarda endometrial kanser riskinin arttığı bilimsel olarak bilinen bir gerçektir.

Ovarian (yumurtalık) kanserleri:

Rahim kanseri açısından geçerli olan durum yumurtalık kanserlerinde de söz konusudur.T edavi amacıyla kullanılan ilaçlar kanser riskini arttırmıyor ancak infertilite ye neden olan faktörler yumurtalık kanser riskini bir miktar arttırabiliyor. Infertilite problemi yaşamayan her 10 000 kadının 11 inde yumurtalık kanseri görülürken, infertilite problemi yaşayan her 10 000 kadının 15 inde yumurtalık kanseri görülüyor. İlginç olan infertilite problemi yaşayıp tedavi görenlerde,aynı problemi yaşayıp tedavi görmeyenlere oranla yumurtalık kanser riski azalabiliyor.

Meme kanseri:

Tüp bebek tedavilerinde yumurtalıkların uyarılması ile birlikte büyüyen her yumurta östrojen hormonu üretir. Büyüyen yumurta sayısına bağlı olarak kan östrojen düzeyleri normalin 10 katına kadar çıkabilmektedir. Yumurta büyütme süreci ortalama 10 gündür, bu nedenle kan östrojen düzeyleri kısa bir süre için yüksek seyreder. Kısa süreli yüksek seyreden östrojen hormonunun meme kanserine yol açtığına yönelik belirsizlikler olmasına rağmen, 25 108 kadın üzerinde Hollanda da yapılan geniş bir çalışma, tedavi gören grup ‘ta meme kanseri riskinin artmadığını göstermiştir.

İnfertilite tedavi teknolojileri yıllar içinde değişmekte ve gelişmektedir. Artık daha düşük dozlarda ilaçlar ve farklı protokoller uygulanmaktadır.

Sonuç olarak tüp bebek ve infertilite tedavilerinde yumurta büyütmek amaçlı kullanılan ilaçlar, yumurtalık, rahim ve meme kanser riskini arttırmamaktadır, çiftler rahat olabilir.

False