GeriKişisel Bakım Güzel bir cildin yolu mutfağınızdan geçiyor!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Güzel bir cildin yolu mutfağınızdan geçiyor!

Güzel bir cildin yolu mutfağınızdan geçiyor!

Bu maske tarifleriyle cildinize bakım yapmak çok kolay!

İçinde yaşadığımız çağ, sağlıklı ve genç yaşamın zirve yaptığı bir zamanı temsil ediyor. Cildimiz, vücudumuzun ve sağlığımızın da görsel yansıması olduğu için iyi bir bakım istiyor. Anti-aging ve cilt bakımı amacıyla kozmetik pazarında, pek çok reklam ve haber ile karşılaşıyoruz. Pek çok ürün, kutu içine doldurulmuş umutlarla dolu. Peki ne yapmalı, hangisine inanmalı? Konunun uzmanı Dermatolog Doç. Dr. Alev Eken anlatıyor.

Güneş ve çevresel diğer zararlı etkilerden korunmak, cildin nemini artırmak, kuruluğunu gidermek, lekesiz bir cilde sahip olmak için mutfağınıza da bir şans verebilirsiniz. Cildimizin temel yapı taşı vitaminler (limon suyu), proteinler (yulaf, buğday, yumurta, soya, yoğurt, ekşimiş süt, vb) ve yağlardan (zeytinyağı, kayısı çekirdeği yağı, susam yağı vb) yararlanabilirsiniz. İşte size birkaç öneri…

Kuru ve ileri yaş ciltler için nemlendirici ve onarıcı ballı maske

Malzemeler

1 ölçü zeytinyağı
1 ölçü soya yağı
1 ölçü kayısı çekirdeği veya üzüm çekirdeği yağı
2 ölçü bal
Yarım limon suyu ve rendesi
Yulaf unu

Yapılışı

Hepsi karıştırılır. İçine yulaf unu karıştırılarak koyu bir krem kıvamına getirilir. Haftada 2 kez tüm yüz, boyun, dekolte ve ellere uygulanır. Etkinliğini artırmak için yiyecekleri korumak için kullandığımız strech folyo ile kapatılabilir. Yarım saat sonra bol suyla yıkanır. Maden suyu veya bitki çaylarından (yeşil çay gibi) hazırlanmış tonik ile cilt canlandırılır.

Kayısı çekirdeği yağı, bir A vitamini öncü maddesi olan beta karoten içerir. Güçlü bir antioksidan ve nemlendiricidir. Zeytinyağı, içinde bulunan asitler sayesinde güçlü antioksidandır. Cildi güneşe ve çevresel kirliliklere bağlı yaşlanmadan korur. Aynı zamanda güçlü nemlendiricidir. Ciltten su kaybını önler. Bal, onarıcı-yapılandırıcı etkilidir. Deri altındaki kolajen lifleri güçlendirir. Limon, C vitamini ve antioksidandır. Kolajen dokuyu güçlendirir. Lekeleri açar. Yulaf unu, bitkisel bir proteindir. Deriyi güçlendirir, nemlendirir, hassasiyeti giderir.

Menopoz döneminde cildi sıkılaştıran soyalı gece kremi

Malzemeler

1 ölçü soya yağı
1 ölçü soya sütü
½ ölçü limon yağı

Yapılışı

Hepsi karıştırılır. Gece yatarken gece kremi olarak sürülür. Soyadan elde edilen ürünler (soya sütü, soya unu, soya yağı) deri elastikiyetini, kolajen sentezini artırır; antiaging ve ciltte renk açıcı etkileri vardır. Bitkisel östrojendir.

Cildi nemlendiren, sıkılaştıran, antiaging maske

Malzemeler

2 çorba kaşığı toz ya da yaş maya
1 fincan ekşitilmiş süt/yoğurt suyu
1-2 çorba kaşığı yulaf unu
1 çay kaşığı soya yağı

Yapılışı

Ekmek mayası beta-glukan denilen güçlü bir antioksidan içerir. Cildi yaşlanmaya karşı korur, hücre yenilenme hızını artırarak cildi onarır/yeniler. Cildi nemlendirir. Hepsi krem kıvamında oluncaya kadar karıştırılır. Haftada iki gün tüm yüz, boyun ve dekolteye sürülür. 15-20 dakika beklenir. Bol suyla durulanır. Yeşil çay ile hazırlanmış solüsyonla/tonik cilt silinerek canlandırılır.

Vücut için ‘peeling, nemlendirici ve sıkılaştırıcı’ krem

Malzemeler

1/2 ölçü zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı
1 ölçü esmer toz şeker
1 ölçü süzme yoğurt
Yulaf unu

Yapılışı

Vücut ovalama yağı vücuda tazelik ve canlılık vererek tam bir bakım sağlar. Ölü deri hücrelerini cilt yüzeyinden uzaklaştırarak cilde pürüzsüz bir görüntü ve canlılık kazandırır. Şeker son anda ilave edilir. Vitamin E içeren zeytinyağı cildi onarıp beslerken, Hindistan cevizi yağı, cilde nem vererek parlak bir görünüm kazandırır. Banyodan sonra tüm vücut yağlı şeker ile şeker eriyene kadar ovalanır. Masaj yönü aşağıdan yukarıya doğru olmalıdır. Vücut bol suyla durulanır.

False