GeriSağlık Günümüz insanının beslenme tarzı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Günümüz insanının beslenme tarzı

Günümüz insanının beslenme tarzı

En önemli sorun yüksek enerji içermeleri!

Uzmanlar, günümüzde her geçen gün artan ve yaygınlaşan fast-food tüketiminin, enerji ve bazı besin öğeleri yönünden dengeli olmadığını belirtti ve içeriklerini açıkladı.

Enerji: Fast-food ürünlerde en önemli sorun yüksek enerji içermeleridir. Bu tür yerlerde yenen ortalama bir öğünün enerji içeriği 400 kaloriden başlayıp 1500 kaloriye kadar yükselebilir. Bu enerjinin çoğu da yağ ve şeker kaynaklıdır.

Protein: Fast-food ürünlerin çoğunluğunda proteinli bir besin de bulunduğundan tüketilen miktara bağlı olarak günlük protein gereksinmesini karşılama oranı değişebilir.

Karbonhidrat: Fast-food ürünlerden ekmek ve patatesten, karbonhidrat sağlansa da, ana kaynak kullanılan şekerdir. Şeker, yiyeceklerde görüntüyü güzelleştirmek ve tadı artırmak için eklenir. Şekerin en büyük kaynakları ise alkolsüz içecekler ve “shake” olarak adlandırılan meyveli, aromalı şekerli sütlü içeceklerdir.

Yağ: Fast-food mönülerinde düşük yağlı yiyecekler bulabilmek oldukça güçtür. Fast-food ürünlerde enerjinin % 40 - % 60'ı yağlardan gelir. Peynir, mayonez gibi ürünler ve derin yağda kızartma gibi yöntemler fast-food mönüsünün yağ içeriğini artırır. İyi seçenek olarak düşünülen, dana eti ve diğer kırmızı etlere kıyasla daha az kalori ve yağ içeren tavuk ve balık ürünleri de, pişirme tekniklerinden dolayı sağlıksız duruma gelebilir. Genelde bu tür ürünler sulu hamur, yumurta, un, galeta vb. harçlara bulanıp derin yağda kızartıldıkları için kızartma işlemi sırasında yüksek miktarda yağ çekerler. Bu nedenle, balık ve tavuk ürünleri, satışa sunulan bir hamburger ya da fırınlanmış dana etinden yapılan bir sandviçten daha fazla yağ ve enerji içerir. Bir hamburgerin yağ içeriği ortalama 10-12 gram, 90-108 kilo kaloridir. Kızarmış tavuğun bir parçası 17-26 gram yağ içerir.

Vitaminler: Fast-food yiyeceklerin çoğunluğu yeterli miktarda B vitaminlerini yani; tiamin, riboflavin niasin, B6 ve B12 vitaminleri sağlar. Salata barların yaygınlaşması ile fast-food restoranlardaki C vitamini kaynakları artmıştır. Taze sıkılmış portakal suyu, uygun ön işlemlerle hazırlanmış zengin salata çeşitleri bu ihtiyacımızı yeterince karşılayabilir. Eğer bunlar yoksa bu ürünlerdeki tek C vitamini kaynağı hamburgeri süsleyen ince bir dilim domatesten ibarettir. Fast-food ürünlerinde eksik olan önemli bir diğer vitamin A vitaminidir. Yine salata barlar beta karoten (havuç, koyu yeşil yapraklı sebzeler vb.) gereksinimimizi karşılayabilir.

Mineraller: Çoğu fast-food restoranında bulunan süt ve sütlü içecekler kalsiyum ve fosfor, kırmızı etlerse demir ve çinko bakımından zengindir. Yüksek kalsiyumlu ürünler yağdan ve enerjiden de yüksektir. Burgerlerin ve pizzaların üzerine konan peynir kalsiyum için iyi bir kaynak olmakla beraber sodyum, enerji ve doymuş yağ da fazla içermektedir. Diyetle alınan sodyum miktarı sadece bir yiyeceğin içerdiği tuz miktarı ile değil; yenilen yiyeceklerin bileşiminde bulunan sodyum miktarı ile de yakından ilgilidir. Bazı fast-food sandviçler 1.500–2.000 miligram sodyum ihtiva ederler ( 2/3 -3/4 çay kaşığı tuz). Tüketilen sodyum miktarı kişinin seçeceği ürünlere göre de değişiklik gösterir.

Posa: Salata dışında fast-food ürünleri posa bakımından fakirdir. Posa bakımından zengin kaynaklar genellikle fast-food seçenekleri arasında yer almamaktadır. 

False