GeriSağlık Gündemi Sarsan Meslek Hastalığı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gündemi Sarsan Meslek Hastalığı

Gündemi Sarsan Meslek Hastalığı

Kot kumlama işçilerinin eylemiyle gündeme oturan hastalık: Silikosiz.

Geçtiğimiz haftalarda kot kumlama işçilerinin eylemleriyle gündeme oturan bir hastalık var: Silikosiz. Bu hastalık yüzünden hayatını bile kaybeden işçilerin sayısı artınca özellikle sosyal güvencesi olmayan işçiler için harekete geçilmesi gerekiyordu.

Resmi gazetede yayımlanan değişiklik kararına göre sosyal güvencesi olmayan silikosiz hastaları artık sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek. Gelin, ölümcül nitelikte olan bu hastalığı biraz daha yakından tanıyalım. Göğüs Hastalıkları ve Tbc. Uzmanı Lale Yeprem, hastalığın nedenleri ve gidişatı üzerine bilgiler veriyor:

“Silikozis fibrotik bir akciğer hastalığıdır. Silikozis için risk oluşturan klasik meslekler madencilik (taş ocağı, tünel yapımı) üretim (cam, çanak-çömlek, porselen, aşındırıcılar) ve kum püskürtme işidir. Hastalık gelişimi kişisel hassasiyete göre değişmektedir. Toz kontrolünün sağlandığı durumlarda hastalığın prevalansında azalma olduğu da görülmüştür. Risk altında çalışanların çok azında gerçekten silikozis gelişir.”

Türleri ve Belirtileri

“Kronik silikozis diyebileceğimiz türü, klinik olarak 20 veya daha fazla yıl hastalığa sebep olan ortama maruz kalma sonucunda görülür. Diğer bir türü olan akselere silikozis ise 5-15 yıl aralığındadır. İki durumda da öksürük, balgam ve nefes darlığı belirtileri görülür.

Akut silikozis denilen 3. türü ise 6-24 ay aralığında ortama maruz kalmayla gerçekleşir. Öksürük, kilo kaybı hızla gelişen nefes darlığı erken ölüme giden hızlı bir seyir gösterir. Akut silikozisde böbrek ve karaciğer tutulumu da tanımlanmıştır.”

Tanı ve Tedavi

“Tanıda akciğer röntgeni önemli rol oynar. Biyopsi sadece tipik radyolojisi olmayan ya da medikal yasal işlemlerdeki kararsızlıklarda yapılır.

Tedavi de mevcut etkin bir tedavi yöntemi yoktur. Serbest silikaya maruziyetin önlenmesi ile hastalıktan korunma sağlanmalıdır.”

False