GeriSağlık Günde 1 elma, doktordan uzak tutar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Günde 1 elma, doktordan uzak tutar

Günde 1 elma, doktordan uzak tutar

Elma, başta kanser olmak üzere birçok hastalığa karşı önlem!

Her geçen gün elma tüketiminin, daha az elma tüketimine göre daha fazla anti-kanser yarar sağladığının kanser çalışmalarında görüldüğünü söyleyen Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Baş, elmanın sağlığa olan faydalarını sıraladı.

Eski bir atasözü elmanın ne kadar faydalı olduğunu anlatmaktadır: “Günde 1 elma sizi doktordan uzak tutar.”Elma antioksidan özelliği olan karotenler, flavanodiler, fitosterollerden, çözünebilir posa pektin de dahil olmak üzere posadan zengindir ve C vitamini içinde iyi bir kaynaktır.

Antioksidan olarak yararları

Elmanın içindeki biyoaktif bileşiklerin antioksidan gibi davrandığından dolayı, elmanın birçok hastalığa karşı koruyucu olması şaşırtıcı değildir. Elma, özellikle, hücre zarındaki yağların oksidasyonunu önler ve böylece kalp ve damar sağlığına katkı sağlar.

Antioksidan aktivitesi sayesinde elmanın, astım ve akciğer kanseri riskini azalttığı saptanmıştır. Antioksidan bileşimine ek olarak bir elma tüketildiğinde vücuda yaklaşık olarak 8 mg C vitamini sağlanmış olur. Sağladığı C vitamini miktar olarak çok olmasa da, C vitamininin vücuttaki geri dönüşümü, içindeki flavonoid bileşiklerin varlığına bağlıdır ki, elma da birçok flavonoid bileşik bulunmaktadır.

Kardiyovasküler sağlığa yararları

Elma, kardiyovasküler sisteme olan yararlarını içeriğindeki iki madde aracılığıyla sağlar. Birincisi suda çözünebilen posa olan pektin içeriği, ikincisi ise çeşitli polifenol bileşik içeriğidir. Düzenli elma tüketimi ile hem toplam kolesterol, hem de kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolün azaldığı bildirilmiştir. Düzenli elma tüketiminden kasıt, her gün taze 1 adet tam elma tüketimidir. Elma içerdiği antioksidan bileşiklerin etkisinden dolayı damar yapısının bozulmasını önler ve vücuttaki iltihabi olayların gelişimini engeller.

Kan şekerinin düzenlenmesine yararları

Bu konuda yapılan çalışmalar yeni olmakla birlikte elmanın içindeki polifenol bileşiklerin, karbonhidratların sindirimi ve emilimini etkileyebildiği, böylece kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Kansere yararları

Elmanın özellikle kolon ve göğüs kanserine yararları bilinmekle birlikte, son zamanlarda akciğer kanserine karşı da olumlu etkisi gösterilmiştir. Elma tüketimi direkt olarak akciğer kanseri riski ile negatif ilişkili bulunmuştur. Elmanın bu görevleri içeriğindeki antioksidan ve iltihabi reaksiyonları önleyici bileşikler sayesinde yaptığı düşünülmektedir.

Diğer yararları

Gözdeki masküler dejenerasyon, Alzheimer gibi nörodejeneratif problemler gibi yaş ile ilişkili sağlık sorunlarında da elmanın potansiyel olumlu etkileri gösterilmiştir. 

False