GeriSağlık Gözünüzde batma ve yorgunluk hissi varsa dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gözünüzde batma ve yorgunluk hissi varsa dikkat!

Gözünüzde batma ve yorgunluk hissi varsa dikkat!

Kuru göz hastalığının nedenleri ve tedavi yöntemleri…

Kuru göz hastalığı kısaca gözyaşının yetersizliği olarak tanımlanabilir. Çoğunlukla ofis çalışanlarında görülen bu hastalık hakkında, Prof. Dr. Sinan Tatlıpınar önemli bilgiler aktardı.

Yaygın olarak görülmesi nedeniyle göz doktoruna en sık başvuru nedenleri arasında yer almaktadır. Kuru göz hastalarında en sık görülen şikayetler gözlerde kızarıklık, yanma, batma, yabancı cisim hissi, yorgunluk, kızarıklık, sulanma ve görme bulanıklığıdır. Her hastada farklı şiddette görülebilen bu hastalık kişilerin yaşam kalitesini oldukça etkilemektedir.

Dünyada yapılmış çeşitli çalışmalarda kuru göz tanısının görülme sıklığı % 4.3 ile %33.7 arasında bildirilmiştir. Kuru göz hastalığı başka hastalıklarla birlikte görülebildiği gibi tek başına da görülebilmektedir. Hastanın şikayetlerinin çok yoğun olmaması tanının atlanmasına neden olabilmektedir.

Kuru göz hastalığı neden olur?

Kuru göz hastalığının birçok nedeni olabilir. Ofis çalışanlarında kuru göz hastalığı sık görülmektedir. Bunun nedeni ofis koşullarında havanın daha az nemli olması, havalandırma sistemleri ve bilgisayar ekranlarında çalışırken göz kırpma sayısının azalması nedeniyle gözyaşı göz yüzeyinden daha erken buharlaşmasıdır. Buna ek olarak iç ve dış ortamlarda bulunan kimyasallar da gözyaşını etkilemektedir.

Yaşa bağlı olarak gözyaşı bezinin fonksiyonunda azalma ile birlikte gözyaşı miktarında bir düşüş görülmektedir. Özellikle menapoz sonrası kadınlarda östrojen ve androjen hormonlarının azalmasına bağlı kuru göz hastalığına sık rastlanılmaktadır. Yine günümüzde kullanım sıklığı artan antidepresan vb. ilaçların kuru göze yol açtığı bilinmektedir. Göz kapağında bulunan ve gözyaşının yağlı tabakasına katkıda bulunan bezlerde görülen değişiklikler de sık görülen kuru göz nedenleri arasında yer almaktadır. Bunlara ek olarak kontakt lens kullanımı, A vitamini eksikliği, kimyasal yanıklar, bazı bağ doku hastalıkları bilinen kuru göz nedenleri arasındadır.

Nasıl önlenebilir?

Hastanın şikayetlerine ve bulgularına göre hastaya verilecek tedaviye karar verilmektedir. Kuru gözden korunmak için bazı önlemler alınabilir. Gözyaşının göz yüzeyinde daha uzun süre kalabilmesi için bulunulan ortamın nemi artırılmalı, ortamdaki sigara duman ve toz gibi gözyaşının yapısını etkileyen maddeler azaltılmalıdır. Bunlara ek olarak kişiye günlük sıvı alımını artırılması, kafein alımının ve kullandığı ilaçların düzenlenmesi önerilmektedir.

İlaç tedavisi olarak özellikle tek dozluk suni yaşı damlaları veya jelleri kullanılmaktadır. Eğer gerekliyse inflamasyon önleyici olarak steroid veya siklosporin vb. ilaçlar tercih edilebilmektedir. Bunun yanı sıra bazı ileri kuru göz hastalarında gözyaşının gözden buruna doğru akmasını sağlayan göz kapağındaki küçük kanallara tıkaç konulabilmektedir. Kuru göze yol açan sistemik bir hastalık varlığında ise bu hastalığın tedavisi mutlaka yapılmalıdır.

False