GeriSağlık Gözleriniz soğuk algınlığından etkilenebilir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gözleriniz soğuk algınlığından etkilenebilir

Gözleriniz soğuk algınlığından etkilenebilir

Gözlerde yanma ve kızarıklıklar oluşabilir.

Soğuk havalarla birlikte vücut direncimiz düşüyor ve böylece soğuk algınlığına yakalanma riskimiz de artıyor. Bu hastalık bizleri yataklara düşürebildiği gibi gözlerimizde enfeksiyonlara da yol açabiliyor.

Soğuk algınlığıyla beraber gözde kızarıklık, yanma, batma, göz kapaklarında şişlik, ışık hassasiyeti ve sulanma gibi bulguların da ortaya çıkabileceğini söyleyen Op. Dr. Serpil Parmaksız, “Soğuk algınlığı dediğimiz durum geçirilmekte olan viral bir üst solunum yolu enfeksiyonunu tanımlar. Öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve bazen ateşle seyreder. Bu bulgular bağışıklık sistemimizin virüslere verdiği bir çeşit cevaptır. Gözde ise bu virüsler kızarıklık, sulanma, yanma, batma, göz kapaklarında şişlik, ışık hassasiyeti gibi bulgulara sebep olurlar. Çoğunlukla soğuk algınlığının düzelmesiyle bu bulgular düzelir. Bazen bu viral enfeksiyonla birlikte bakteriyel enfeksiyonlar da görülebilir. Bu gibi durumlarda tedavi gerekebilir’’ dedi.

Dikkat edilmesi gerekenler

Soğuk algınlığı boyunca, ellerin sık yıkanması, gözle temasının mümkün olduğunca azaltılması ve ağır göz makyajından kaçınılması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Parmaksız, şu uyarılarda bulundu: “Soğuk algınlığı bulaşıcıdır. Yine göz enfeksiyonu da kolaylıkla çevremizdekilere bulaşabilir. Elleri sık yıkamak, ortak eşya kullanmamak, gözlere temastan kaçınmak bulaştırıcılığı azaltabilir. Bu dönemde kontakt lens kullanılmamalıdır. 3 gün süren ve geçmeyen sulanma, yanma, batma, çapaklanma şikayetlerinde ise bir göz hekimine başvurulmalı. Gözde oluşan enfeksiyonlar antibiyotik veya damla gibi ilaçlarla tedavi edebilir ancak erken müdahalenin büyük önem taşıdığını unutmamak gerekiyor.” 

False