GeriEtkinlikler Görme engellileri sevindirecek uygulama
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Görme engellileri sevindirecek uygulama

Görme engellileri sevindirecek uygulama

Uygulamadan sadece Türk çocukları değil, dünyadaki tüm çocuklar yararlanabiliyor.

Türk Telekom, "Günışığı projesi" kapsamında oldukça güzel bir çalışmaya imza atmış. Yüzde 10’un altında görme engeli olan çocukların sosyal ve bilişsel becerilerini geliştirmek için bilgisayar oyunlarından yararlanmış. “Günışığı Oyun Uygulaması” ile görme engelli çocukların birçok engeli aşması hedefleniyor.

DÜNYADA İLK VE TEK

Bu uygulama az görenlerin görme işlevlerini arttırmaya yönelik bir oyun uygulaması. Görme engellilerin el ve göz uyumunu sağlıyor; şekiller, sayılar ve harflerin olduğu bölümler 20 ayrı seviyeden oluşuyor. Oldukça canlı ve renkli görsellerin kullanıldığı bu uygulamanın dünyada bir benzeri daha yok. Üstelik uygulamadan sadece Türk çocukları değil, dünyadaki tüm çocuklar yararlanabiliyor. Şimdilik Türkçe ve İngilizce dil seçenekleri olan uygulamaya önümüzdeki günlerde yeni dillerin eklenmesi olası.

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Coşkun Şahin ve ekibinin geliştirdiği "Günışığı Oyun Uygulaması" Engelsiz Yaşama Derneği’nden Turan Delimehmetoğlu’nun yönetiminde hayata geçirildi.

 
Görme engellileri sevindirecek uygulama
 
Görme engellileri sevindirecek uygulama
 
Görme engellileri sevindirecek uygulama

GÜNIŞIĞI OYUN UYGULAMALARI ÇOK YARARLI

Günışığı projesi kapsamında üretilen oyunlar görme yetisi zayıf olan çocuklar açısından çok yararlı. Oyunlarda yukarıdan aşağıya doğru şekiller, sayılar veya harfler iniyor. Çocuktan, sesli olarak ifade edilen harfi veya şekli bulması isteniyor. Aşama aşama ilerleyen oyun git gide zorlaşıyor. Böylece çocuklar hem dikkatlerini arttırıyor, hem görme yetilerini güçlendiriyor hem de bol bol eğleniyor.

ETRAFINIZDA GÖRME ENGELLİ ÇOCUKLAR VARSA, HEMEN GÜNIŞIĞI PROJESİNE YÖNLENDİRİN

Bu projenin amacı yüzde 1 ile yüzde 10 arasında görme kalıntısı olan insanları hayata kazandırmak ve tüm dünyada az gören çocukların eğitimine ve gelişimine katkı sağlamak. Yapılan araştırmalara göre dünyada 300 milyon az gören insan var ve bu insanlardan 30 milyonu hiç göremiyor. Türkiye’de ise 1 milyona yakın kişinin görme engelli olduğu biliniyor. Ancak bu insanlardan kaçının görme yetisinin tamamen yitirdiği, kaçının az gördüğü bilinmiyor. Turan Delimehmetoğlu’nun yaptığı açıklamaya göre, görme engeli olanlar eğer küçük yaşta eğitim almaya başlarlarsa, çok daha rahat bir yaşam sürebilirler ve topluma da katkıları olabilir. Bu nedenle sizler de etrafınızda az gören çocuklar varsa hemen Günışığı projesine yönlendirin ve onların da yaşama tutunmasını sağlayın.

Günışığı Oyun Uygulamaları hem Apple hem de Android cihazlar için ücretsiz olarak yayında. Telefon veya tabletlerinizin uygulama mağazalarına “Türk Telekom Günışığı Projesi” yazarak oyunları indirebilirsiniz.

Hazırlayan: Ömür Kurt

False