GeriSağlık Gölge Boyunuza Dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gölge Boyunuza Dikkat!

Gölge Boyunuza Dikkat!

Yaz sıcaklarında dikkat edilmesi gerekenler...

Aniden artan sıcak havalar vücut dengesini alt üst edebilir. Yaz aylarında sıkça karşılaşılan güneş çarpmasının, önemli bir tehlike olduğunu ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Birsel Kavaklı, şu bilgileri verdi:

Yüksek ateş, terleyememe, komaya kadar giden sinir sistemi bozuklukları, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, nabız hızlanması ilk belirtiler olabilirken, algılama ve koordinasyon yeteneğinin bozulması, görme netliğinde bozulma, göz çukurlarının belirginleşmesi, bilincin kaybolması ileri belirtilerdir. Vakit kaybetmeden bir sağlık merkezine başvurulmalıdır.

Sıcak Kramplarına Karşı Ne Yapılmalı?

Genellikle kol ve bacaklarda veya karında aşırı sıcaktan tuz kaybıyla sıcak kramplarının görülebilir, bu gibi durumlarda 1-2 bardak tuz içeren sıvı içilmesi, kramp girmiş kasa masaj yapılması gerekir.

Güneş Işınları Kansere Neden Olur mu?

Güneş ışınlarının uzun vadede deri kanserlerine neden olabileceği unutulmamalı. Bu nedenle özellikle güneş ışınlarının dik olarak geldiği saatlerde korunmalı, bunun için gerekirse koruyucu kremler kullanılmalı. Özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp, şeker ve tansiyon hastaları zorunlu olmadıkça sıcaklığın en belirgin olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalı. Güneş ışınlarının dik geldiği bu saatleri gölge boyunuza bakarak da anlayabilirsiniz. Gölge boyunuz sizin boyunuzdan kısa ise bu durum güneş altında fazla kalmamanız gerektiği anlamına gelir.

Yaz Sıcaklarında Su Tüketimi

Sindirimi kolay hafif besinler tercih edilmeli, günde en az 2-2.5 litre su tüketilmeli, gazlı içeceklerden uzak durulmalı. Çok sıcak havalarda ve aşırı egzersiz durumlarında bu miktar artırılabilir. Susamamış olsanız bile su içilmelidir, susamak vücudun su ihtiyacını belirten güvenilir bir işaret değildir.

Yaz Sıcaklarının Olumsuzluklarından Korunma Yolları

Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olanlar dışında gıdalarla tuz alımı artırılmalıdır. Tuz kısıtlaması yapmak zorunda olanlar ise sıvı ve tuz kaybı konusunda dikkatli olmalıdırlar. Hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerde aşırı egzersizden kaçınılmalıdır. Açıkta çalışmak zorunda olanlar mümkün olduğunca güneş altında korunmasız kalmamaya, sık sık bol sıvı ve mineral almaya dikkat etmelidirler. Kıyafet seçimi doğru yapılmalı, hafif, teri emen, ince, pamuklu, bol giysiler giyilmelidir. Geniş kenarlı şapkalar güneş ışınlarından korunmada yararlı olabilir. Ayaklarda mantar oluşumunu engellemek için pamuklu çoraplar giyilmeli, ayaklar her gün yıkandıktan sonra iyice kurulanmalıdır. Sıcak havalarda serinlemek için duş almak iyi bir seçenek olacaktır. Böylelikle kişi hem ferahlamış hem de sıcak havanın olumsuz etkilerini üzerinden atmış olur. Duş alma süresi için 5 dakika yeterli.

A.A

False