GeriSağlık Genital Tüberküloz Hangi Yaşlarda Yaygın?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Genital Tüberküloz Hangi Yaşlarda Yaygın?

Genital Tüberküloz Hangi Yaşlarda Yaygın?

Spesifik bir şikayet olmadığı için çoğunlukla geç teşhis ediliyor.

Nadir rastlanan, hastalığa bağlı spesifik bir şikayet olmadığı için çoğunlukla geç teşhis edilen genital tüberküloz, tedavisi uzun süren ve tedavi başarısı hastanın ilaçlarını ve takibini düzenli olarak yapmasına bağlı olan kronik bir hastalık.

Türkiye’de kadınlarda genital tüberküloz (verem) vakalarında büyük artış görüldüğüne dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Şebnem Önsel hastalığın sinsi olduğuna ve yavaş ilerlediğine işaret ederek, “Kontrole gidin” uyarısı yaptı. Tüberküloz hakkında bilgi veren Dr. Şebnem Önsel, genital tüberküloz konusuna da genel hatları ile dikkat çekiyor…

Sıklıkla Akciğerlerde Görülüyor

“Tüberküloz en sık akciğerleri tutan bir hastalıktır. Ancak diğer organlara da daha çok kan yoluyla olmak üzere yayılabilir. Genital tüberküloz ise vakaların yüzde 2-5’inde karşımıza çıkmaktadır.

Genital tüberküloz ya primer sadece genital organlarda olabilir ya da diğer organlardaki enfeksiyondan kan veya lenf yolları ile yayılım sonrası sekonder enfeksiyon şeklinde görülebilir. Genital organlar içinde en sık yüzde 90 oranında tüpler tutulur, hatta genital tüberkülozun tüm hastalarda iki taraflı tüpleri tuttuğu düşünülmektedir ve çoğunlukla beraberinde lokalize veya karın içi zarının enfeksiyonu eşlik eder.

Genital tüberküloz ikinci olarak yüzde 50-60 sıklıkta rahim içi dokusunu tutar. Genital tüberkülozların yüzde 20’sinde ise tüplerden direkt yayılım sonucu yumurtalıklarda tutulum görülür. Yüzde 5 gibi nadir bir oranda ise rahim ağzı tutulumu görülür. Dış genital bölgede tüberküloz çok nadirdir ancak başka herhangi bir odak olmaksızın hastalık sadece dış genital bölgede mevcutsa cinsel yolla bulaşmış olabileceği varsayılabilir. Klinik olarak genital tüberküloz sessiz bir hastalıktır. 10-20 yıl hiç belirti vermeden kalan hastalar vardır. Bu hastaların yüzde 11'i asemptomatik olduğu için tesadüfen teşhis konulur.

Genital tüberküloz en çok genç kadınlarda görülür, 15-40 yaş arası sık rastlanır. Ancak son yıllarda 40 yaş üstü vakalar artmıştır, nadiren de menopoz sonrasındaki kadınlarda görülür.”

Teşhisi Zordur

“Teşhisi genelde sık rastlanan bir hastalık olmadığı ve akla geç geldiği için zor olmaktadır. Akciğer grafisi çoğunlukla normaldir çünkü genital bölgede hastalık teşhis edilene kadar akciğerdeki hastalık iyileşmiş olmaktadır. Teşhiste ailede ve daha önceden kişinin kendisinde tüberküloz hikayesinin olması çok önemlidir.

Genel fizik muayene, jinekolojik muayene yapılır. Tam kan sayımı, sedimantasyon, PPD, CA 125, idrar/mide/balgam kültürleri, akciğer ve tüm batın grafiler, ultrasonografi, tomografi, parasentez(karından asit sıvısı alınması), iğne biyopsisi, adet öncesi günlerde küretaj, histerosalpingografi teşhiste kullanılan yardımcı tetkiklerdir.

Pelvik tüberkülozun tedavi prensipleri akciğer tüberkülozun gibidir. İlaçla tedavide 6-9 ay ikili ya da dörtlü antibiyotik tedavisi uygulanır. Tedavinin bir göğüs hastalıkları hekimi ile birlikte yürütülmesi daha uygundur. Hastalığın ilaçlara direnç gösterdiği durumlarda veya 4-6 aylık tedaviye rağmen küçülmeyen yumurtalık kitlesi varlığında cerrahi tedaviye başvurulur.

Hastalardan tedavisini tam uygulayanlarda sonuçlar yüz güldürücüdür. Tedavide başarısızlığın en sık nedeni hastaların kendini iyi hissettiği durumlarda tedaviyi kesmesidir.”

False