GeriSağlık Genital siğillerden korunmak mümkün mü?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Genital siğillerden korunmak mümkün mü?

Genital siğillerden korunmak mümkün mü?

“Genital siğil çoğunlukla cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Çoğunlukla HPV (Human Papillama Virüs) adı verilen bir tür virüsle oluşur” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Müge Aksoy, genital siğiller hakkında önemli bilgiler verdi.

HPV virüsünün doğada 300’den fazla tipi vardır. 100’den fazla tipi insanda hastalığa yol açar. Bu hastalık genital bölgede siğillere neden olabileceği gibi rahim ağzı kanseri, baş boyun kanseri, anogenital kanserler ve nadir de olsa penis kanserine neden olabilir.
Virüs daha çok sıcak ve nemli bölgeleri sevdiği için vajina girişi, küçük dudaklar ve araları, makat çevresi ve kasıkları tercih eder. Aktif kondilomu olup da normal doğum yapan kadınlarda bebeğin doğum kanalından geçip dış genital bölge ile teması sonucu boğaz ve ağız bölgesinde siğiller olabilmektedir.

GENİTAL SİĞİLLER NASIL BULAŞIR?

HPV‘nin neden olduğu siğiller genellikle kabarıklık olarak hissedilmese de bazen çok küçük olup fark edilmeyebilir. Belirtileri belli belirsiz kaşıntı, nadiren acıma, batma hissi, cinsel ilişki sonrası kanamalar, ele gelen sert lezyonlar olarak tanımlanabilir. Tanı için jinekolojik muayene, HPV DNA taraması ve tiplendirme ve gerekli durumlarda lezyonların patoloji tanısı gereklidir. HPV virüsü cinsel ilişki esnasında salgılardan ve cilt temasından bulaşır. Bulaşması için tam bir cinsel ilişki şart değildir. Yarım temaslar da bulaşma nedenidir. Bazen kişi HPV virüsünü vücuduna alır ve yıllar boyu virüs vücutta sessiz olarak kalabilir. Bu nedenle virüsün ne zaman, kimden alındığını net olarak söylemek mümkün değildir.

NASIL KORUNABİLİRİZ?

HPV’den korunmanın en etkin yolu HPV aşılarıdır. Bu aşılar son 10 -12 yıldır tüm dünyada yaygın olarak kullanılır. 4’lü aşı hem genital siğillere hem de kadınlarda rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlamaktadır. Aşı sonrası 10 yıl boyunca koruma devam eder.

Ayrıca erkek ve kadınlarda siğillere neden olan HPV tipleri yanında kansere neden olan ek 7 HPV tipine karşı koruması olan 9’lu aşı uygulanmaya başlanmıştır. 9’lu aşı henüz Türkiye‘de kullanıma geçmemiştir. Ancak yakın zamanda girmesi beklenmektedir. HPV aşısının hem kız hem erkek çocuklara yapılması önerilir. 9-26 yaş aralığı aşı için çok uygundur ancak 45 yaşına kadar uygulanması endikasyon dahilindedir.

Genital siğillerden korunmanın diğer bir yolu (koruma çok yüksek olmasa da) şüpheli ilişkilerde kondom kullanımı ve tek eşliliktir.

False