GeriHamilelikte Beslenme Gebelikte vitamin kullanımının önemi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gebelikte vitamin kullanımının önemi

Gebelikte vitamin kullanımının önemi
Abone Olgoogle-news

Hamilelik döneminde anne ve bebeğin ihtiyaç duyduğu vitaminler...

Gebelik öncesi dönemdeki ek folat ihtiyacını sadece besinlerden karşılanın zor olduğunu söyleyen Diyetisyen Nazlı Çelik, gebelikte vitamin kullanımının önemini anlattı.

Vitamin A, yağda eriyen dört vitaminden bir tanesidir ve farklı formlarda bulunur. Hayvansal kaynaklarda bulunanına önceden şekillenmiş (preformed) Vitamin A denir. Meyve ve sebzelerde bulunan formu ise provitamin A karotenoiddir. Yeterli A vitamini düzgün bir görsel işleyiş, fetal büyüme, üreme, bağışıklık ve epital doku bütünlüğü için gereklidir. Kadınlar için tüketilmesi önerilen A vitamini 10,000 IU/gün olarak belirtilmiştir. Gebelik sürecinde A vitamininin günde 10,000 IU/gün'den fazla tüketilmesi gelişimsel deformasyonlara sebebiyet verebilir.

HAMİLELİKTE FOLİK ASİT KULLANIMI

Folik asit, deoksiribonükleik asit sentezi ve hücre bölünmesi için gerekli olan suda çözünebilen B-kompleks vitaminidir. Nöral tüp defektine (NTD) karşı kanıtlanmış önleyici özelliği nedeniyle gebelik öncesinde ve gebelikte tüketilmesi önemli bir vitamin olarak kabul edilmektedir. NTD ciddi beyin ve omurga kusurlarıdır. Ek folik asit kullanımı tavsiye edilmektedir, çünkü kadınlar için gebelik öncesi dönemdeki ek folat ihtiyacını sadece besinlerden karşılamak zordur. Önerilen günlük folik asit alımı gebelik öncesi çağdaki kadınlar için 400 mikrogram/gün, gebeler için ise 600 mikrogram/gün'dür.

 

Gebelikte vitamin kullanımının önemi
 

ÖNEMLİ VİTAMİN D KAYNAKLARI

Vitamin D, fosfor ve kalsiyum metabolizmasında önemli olan ve yağda çözünen bir vitamindir. Kalsiyum emilimini ve kemik mineralizasyonunu teşvik etmektedir. Güneş ışınlarıyla ve diyet kaynaklarıyla elde edilebilir. Önemli besin kaynakları; başta süt olmak üzere, güçlendirilmiş besinler, portakal suyu ve bazı kahvaltılık tahıllar. Diğer besin kaynakları; yağlı balık (somon, uskumru, ton balığı), yumurta sarısı, dana karaciğeri. D vitamini hamile kadınlar ve onların sağlığı için önemlidir. Günümüzde hamile kadınlarda ve bebeklerde D vitamini eksikliği görülme sıklığında artış vardır. Gebelik sırasında D vitamini alımının yetersiz olması sonucunda; bebekte bozuk iskelet yapısı, azalmış kemik mineralizasyonu, raşitizm, kemiklerin kırılması gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Diyetisyen Nazlı ÇELİK

HAMİLELİKTE İDEAL KİLO HESAPLAMA

False
Haber Yorumlarını Göster
Haber Yorumlarını Gizle