GeriHamilelikte Sağlık Gebelikte saç boyası ve kozmetik ürünlere dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gebelikte saç boyası ve kozmetik ürünlere dikkat!

Gebelikte saç boyası ve kozmetik ürünlere dikkat!

Birçok yönden dikkat edilmesi gereken hassas bir dönem...

Gebelik birçok yönden dikkat edilmesi gereken hassas bir dönem ve bu dönemde anne adaylarını tedirgin eden faktörlerin başında, dışarıdan aldığı yabancı bir kimyasal ajana karşı bebeğin zarar görme ihtimali geliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Meltem Aksu, gebelik döneminde kozmetik ürün kullanımı ve cilt değişikliklerine dikkat çekti.

Gebelik esnasında kozmetik amaçlı kullanılan nemlendirici kremler, güneş koruyucu kremler, makyaj ürünleri, saç boyaları anne adaylarında bazı soru işaretlerine yol açıyor. Anne adaylarının bir kısmı bu ürünlerin hiçbirini kullanmamayı dahi tercih ediyor. Elbette ki gebelik esnasında dışarıdan alınan her türlü kimyasal hakkında bilinçli olmak ve güvenilir olan ürünleri kullanmak durumundayız. Çünkü bazı maddelerin anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkileyeceği deneysel olarak kanıtlandığı gibi bazı maddelerin de hiçbir yan etkisinin olmadığı yine deneylerle gösterilmiştir. Bununla birlikte bazı maddelerin de kötü etkilerinin olup olmadığı yeterli deneysel çalışma olmadığı için halen bilinmemektedir.

Gebelikte saç boyası ve kozmetik ürünlere dikkat

SAÇLARA UYGULANAN KİMYASAL İŞLEMLER

Gebelik esnasında kullanılan kozmetik ürünlerle ilgili anne adaylarının sorduğu en sık sorulardan biri saç boyalarının güvenilir olup olmadığı yönünde. Piyasada bulunan ve en sık kullanılan saç boyaları ile ilgili yapılan deneylerde, bebek üzerinde kalıcı zararlı bir etki saptanmamış. Ancak gebelikte kullanılan saç boyalarının bebekte ilerleyen yaşlarda oluşabilecek birtakım hastalıklarla bağlantılı olabileceğine dair yayınlanmış raporlar da literatürde mevcut. Bu nedenle gebelik süresince saç boyasının kullanılmaması, mümkünse doğum sonrasına bırakılması önerilir.

Saç düzelticilerinin içerdiği sodyum hidroksit ve bisülfit denilen kimyasal oluşumlar nedeniyle kullanılmaları tavsiye edilmemektedir. Yine perma gibi yöntemler esnasında kullanılan kimyasal maddeler de saçlı deriden emilip kana karışabildiği için gebelik esnasında kullanılmamasını öneriyoruz.

Gebelikte saç boyası ve kozmetik ürünlere dikkat

KOZMETİK ÜRÜNLER

Parfüm, deodorant, şampuan, makyaj ürünleri ve diğer cilt bakım ürünlerinin, bebek gelişimi üzerine zarar verici etkileri olup olmadığı ile ilgili yeterli bilimsel araştırma olmamakla birlikte şimdiye kadar herhangi bir problem rapor edilmemiştir. Nemlendirici kremleri ve güneş koruyucu kremleri hekiminize danışarak kullanabilirsiniz.

Özellikle güneşli havalarda, dışarı çıkarken güneş koruyucu kremler kullanılması tavsiye edilir. Yoğun bir ultraviyole ışık kaynağı olan güneşten uzak durmak ve güneşe çıkıldığı zamanlarda en az 20 faktörlü bir güneşlenme kremi kullanmak lekelenmelerden korunmakta oldukça etkilidir. Yazın bulutlu havalarda bile güneşin UV ışınlarının cilde etki gösterebileceği unutulmamalıdır. Lekelenme olan bölgelerin makyajla kapatılmasında bir sakınca yoktur.

Gebelik esnasında oluşan karın ve basen bölgesi hatta memelerde görülebilen cilt çatlaklarının oluşmasını azaltmak için kakao, nemlendirici yağlar ve lanolin kremleri kullanılabilir.

Gebelikte saç boyası ve kozmetik ürünlere dikkat

GEBELİKTE FİZYOLOJİK CİLT DEĞİŞİKLİKLERİ

Gebelikte birçok sistem üzerinde fizyolojik değişiklikler olmaktadır ve gebelikte değişen hormonların etkisiyle ciltte de bazı değişiklikler gözlenir. Bu değişiklikler cilt kuruluğu, karın ve basen bölgesinde çatlaklar, ciltte alerjik reaksiyonlar, yüzde sivilcelenmeler ve yağlanma, tüylenmede artış olabilir. Ciltte özellikle yüz bölgesinde görülen sivilceler gebeleri sıkıntıya sokmakta ve bu konuda güvenilir tedavi almak istemektedir. Sivilce tedavisinde önemli bir husus; izotretinoin içerikli "sivilce ilaçlarının" kullanılmasının sakıncalı olduğunun bilinmesidir.

Gebelikte görülen bir başka fizyolojik değişiklik, avuç içlerinde ve nadiren de ayak tabanlarında kızarıklık ve kaşıntı şeklinde ortaya çıkan 'palmoplanter eritem ' adını verdiğimiz cilt değişikliğidir ve gebelikte artan östrojen hormonunun bir etkisi olduğu düşünülmektedir. Kaşıntı şiddetli olduğunda nemlendirici kremler faydalı olabilir. Nemlendirici kremlere cevap vermeyen kaşıntılarda ise doktorunuza mutlaka danışmanızı öneriyoruz. Çünkü gebelikte tüm vücutta veya sadece el ve ayaklarda lokalize olan kaşıntı, olumsuz sonuçlara yol açabilecek 'gebelik kolestazı ' olarak adlandırdığımız tablonun habercisi olabilir. Bu nedenle inatçı kaşıntılar, bir gebenin doktorunu haberdar etmesi gereken bir bulgudur.

Tırnaklar cildin bir uzantısı olarak kabul edilir ve gebelik döneminde artan hormonların etkisiyle tırnaklar yumuşayıp incelerek kolay kırılır hale gelebilirler. Tırnak cilası durumu daha da kötüleştirebilir. Bulaşık ve çamaşır yıkarken lastik eldiven kullanmak, el ve tırnaklara nemlendirici losyon sürmek çoğu durumda faydalı olur.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Meltem Aksu

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False