GeriHamilelikte Sağlık Gebelikte Diş Röntgeninden Çekinmeyin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gebelikte Diş Röntgeninden Çekinmeyin

Gebelikte Diş Röntgeninden Çekinmeyin

Gebelik, tüm vücut sistemlerini etkilediği gibi diş üzerinde de ciddi etkiler gösteriyor.

Eskiden büyüklerimiz her gebelik için bir diş gider derlerdi. Gerçekten de gebelik tüm vücut sistemlerini etkilediği gibi diş ve dişeti üzerinde de ciddi etkiler gösteriyor. Diş Hekimi Figen Eren, “Gerekli bakımlar yapılmadığı takdirde özellikle dişetlerinde iltihaplanma ortaya çıkabilir” diyor ve dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.

Gingivitis adı verilen rahatsızlık sadece diş etlerinin sağlığını bozmakla ve dişlerin sallanmasına neden olmakla kalmaz, hamilelik üzerinde de olumsuz etkilere yol açabilir. Yapılan son çalışmalarda gingivitise sahip olan hastalarda erken doğum ve düşük ağırlıklı durumların daha sık görüldüğü bulunmuş.

Anne olmak isteyenin sağlığını tehdit eden her olay karnındaki bebeğini de etkileyebilir. Bu açıdan ağız sağlığınız her ikiniz için de çok önemlidir. Gebelik esnasında acil bir diş probleminin ortaya çıkmasını engelleyebilmek için yapabileceğiniz en kolay şey düzenli olarak diş kontrollerine gitmektir.

Koruyucu diş bakımı gebeliğin herhangi bir sürecinde yapılabilir. Ancak pek çok gebe kadın kendisini gebeliğin 2. üçayında daha güvende hissettiğinden olası bir girişim bu dönemlere ertelenmeye çalışılmalıdır.

Anne Adaylarını Korkutan Durumlar

Gebelerin diş hekimine uğramak istememelerinin en önemli sebeplerinden birisi de röntgen çekileceği korkusudur. Gebelikte çekilen diş filminin herhangi bir olumsuz etkisi olmamasına rağmen diş hekimleri yine de gebelik ya da gebelik şüphesi mevcutsa bu filmi ertelerler. Eğer filmin kesinlikle cekilmesi gerekiyorsa karın bölgesine konulan bir kurşun plaka ile bebek korunur. Bu şekilde x-ışınlarının bebeğe ulaşması engellenmiş olur.

Diger bir endişe ise diş tedavisi sırasında kullanılan ilaçlar ve lokal anesteziklerdir. Rutin diş tedavilerinin çoğunda herhangi bir ilaç kullanmaya gerek kalmıyor. Eğer ilaç kullanımı gerekli ise gebeliğe ve anne karnındaki bebeğe olumsuz etkilerinin olmadığı bilinen ilaçların tercih edilmesi doğrudur. Bu konu ile ilgili sevindirici gelişme ise son yapılan araştırmalarda diş tedavisi için kullanılan lokal anestezik ilaçların gebelik üzerine hiçbir olumsuz etkisinin olmadığının düşünülmesidir.

Bebeğinizin Dişlerine Etkiniz Nedir?

Bebeğiniz dünyaya merhaba dediğinde 20 süt dişinin tamamı ve kalıcı dişlerin bazıları oluşmuştur. Sizin hamilelik esnasında sağlıklı olmanız ve yediklerinize dikkat etmeniz bu dişlerin ideal şartlarda gelişmesine yardımcı olur.

Ayrıca erken dönemde kazanılan diş bakımı alışkanlığının da önemini unutmamak gerekir. Bebeğinizin bu alışkanlığı erken kazanabilmesi için ona örnek olmanız gerektiğini unutmayın. 

HAFTA HAFTA GEBELİK

False