GeriSağlık GDO sadece insanlar için mi zararlı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

GDO sadece insanlar için mi zararlı?

GDO sadece insanlar için mi zararlı?

İlaçlı gıda tüketiminin sağlığımıza etkileri…

Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) çevreye ve hayvanlara zarar verir mi? GDO’nun insanlar üzerindeki etkileri neler? SGS Türkiye Tüketici Ürünleri Gıda Bölümü Teknik Satış Yöneticisi Nur Altuğ, GDO ile ilgili merak edilen soruları yanıtlıyor.

Genetiği değiştirilmiş gıdaların, hayvan veya insan tüketimi için güvenli olup olmadığı henüz netlik kazanmamıştır. Bu konudaki uzun süreli çalışmalar çok az ve yetersizdir. Ancak bazı olumsuzluklar kanıtlanmış durumdadır. Bu ilaçlı gıdaları tükettiğimizde toksik etki, antibiyotik direncinin azalması ve alerjik reaksiyonlarla karşı karşıya kalındığı görülüyor.

Genetiği değiştirilerek dayanıklı hale gelmiş bitkilerde; yabancı ot ve zararlı böcekleri öldürmesi amaçlı kullanılan ilaçlar, kelebek veya faydalı böcekler gibi hedef olmayan başka organizmaları da zehirler. Ayrıca, gen transferi esnasında istemsiz gen kaçışları meydana gelebilir; rüzgar vb aracılığıyla doğal ürünler de döllenebilir. İşte bu aşamada ekosistemdeki tür dağılımının ve dengelerinin bozulması gibi önemli kaygılar ortaya çıkmaktadır. 

False