Son Dakika Haberler×
  • HAMİLELİK
    • Doğum
    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelikte Beslenme
    • Hamilelikte Cinsellik
    • Hamilelikte Güzellik ve Bakım
    • Hamilelikte Sağlık
  • BEBEK
    • Bebek Beslenmesi
    • Bebek Sağlığı
    • Oyun Ve Aktiviteler
    • Yenidoğan
  • ÇOCUK
    • Eğitim
    • Çocuk Beslenmesi
    • Çocuk Sağlığı
  • ERGENLİK
    • Ergen Psikolojisi
    • Ergen Sağlığı
    • Eğitim
  • EBEVEYN
    • Sağlık
    • Kişisel Bakım
    • İlişkiler
    • Kanuni Hak ve Yasalar
  • YAŞAM
    • Etkinlikler
    • Dekorasyon
    • Alışveriş
    • Nasıl Yapılır?
    • Testler
  • YAZARLAR
Günlük Egazete
Hürriyet FacebookHürriyet TwitterHürriyet LinkedinHürriyet YoutubeHürriyet Instagram
© Copyright 2025 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.ŞKullanım Koşulları,Gizlilik Politikası,İletişim için bu linklerikullanabilirsiniz. Login olduğunuz taktirde kullanım koşullarınıve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
Hürriyet sondakika haber ios uygulamasıHürriyet sondakika haber android uygulaması
Hamilelik
HAMİLELİK BEBEK ÇOCUK ERGENLİK EBEVEYN YAŞAM YAZARLAR
GİRİŞ
HABERLERAile HaberleriEbeveyn HaberleriSağlık Haberleri

Ünlü uzmanın 'günde 5' kuralı! Metabolizmadan bağışıklık sistemine her şeyi etkiliyor

Güncelleme Tarihi: Nisan 17, 2025 08:57

#Sağlık#Yaşam#Beslenme
TwitterLinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Derleyen: Sevin Turan Fotoğraflar: iStock ve Alamy
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2025 08:57

Beslenme uzmanı Federica Amati sağlıklı bağırsaklar için uyguladığı günde 5 kuralını anlattı.

1/23Ünlü uzmanın günde 5 kuralı Metabolizmadan bağışıklık sistemine her şeyi etkiliyor

"Günde 5" kuralını hepiniz duymuşsunuzdur. Bu kural sağlıklı bir hayat sürmek için günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerektiği anlamına geliyor. Neredeyse tüm sağlık otoriteleri ve pek çok rehber kaynak, söze günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmenin önemini vurgulayarak başlıyor.

2/23Ünlü uzmanın günde 5 kuralı Metabolizmadan bağışıklık sistemine her şeyi etkiliyor

Ancak beslenme sağlığı alanında çalışan bir şirket olan ZOE'nin baş beslenme uzmanı Federica Amati için "günde 5" kuralı bununla sınırlı değil. Business Insider'a konuşan Amati, sağlıklı bağırsaklar için kendi "günde 5" kuralını uyguladığını söyledi.

BAKMADAN GEÇME!

3/23Ünlü uzmanın günde 5 kuralı Metabolizmadan bağışıklık sistemine her şeyi etkiliyor

Aynı zamanda Imperial College London'da doktora sonrası çalışmalarına devam eden Amati, bağırsak mikrobiyomunun çeşitliliğini sürdürmek için her gün beslenmesine 5 farklı tür besin eklediğini söyledi. Amati bu besin türlerinin kuruyemişler ve tohumlar, baklagiller, omega-3 yaş asitleri, taze meyveler ve tam tahıllar olduğunu belirtti.

4/23Ünlü uzmanın günde 5 kuralı Metabolizmadan bağışıklık sistemine her şeyi etkiliyor

Bağırsak mikrobiyomu, sindirim kanalında yaşayan ve besinlerin sindirilmesine yardımcı olan trilyonlarca mikroorganizmanın genel adı. Bağırsak mikrobiyomu metabolizma ve bağışıklık tepkisi gibi diğer sistemleri de etkilediği için genel sağlık açısından çok önemli. Çeşitliliği olan besleyici gıdalar tüketmek, mikrobiyomu güçlendiriyor çünkü farklı mikroorganizmalar, farklı gıdaları yakıt olarak kullanıyor.

BAKMADAN GEÇME!

5/23Ünlü uzmanın günde 5 kuralı Metabolizmadan bağışıklık sistemine her şeyi etkiliyor

Amati, kendi "günde 5" kuralını 2019 yılında bilim dergisi The Lancet'te yayımlanan bir araştırmanın sonuçlarına dayandırdığını belirtti. Söz konusu araştırma kapsamında, beslenmenin ölüm riski üzerindeki etkilerine bakıldı. Araştırma kapsamında 195 ülkeden nüfus sayımları, hastane verileri ve geçmişte yapılmış çalışmaların sonuçları gibi veriler değerlendirildi.

6/23Ünlü uzmanın günde 5 kuralı Metabolizmadan bağışıklık sistemine her şeyi etkiliyor

Sonuçta sodyum açısından zengin, tam tahıllar, meyveler, kuruyemişler ve tohumlar, sebzeler ve omega-3 yağ asitleri açısından fakir şekilde sağlıksız beslenmenin, ölüm ihtimalini tütün ürünleri dahil tüm risk faktörlerinden daha fazla artırdığı görüldü.

Amati, kendi günde 5 besinlerini günlük beslenmesine nasıl dahil ettiğini anlattı.

BAKMADAN GEÇME!

7/23KURUYEMİŞLER VE TOHUMLAR

KURUYEMİŞLER VE TOHUMLAR

Amati, günde iki üç kez atıştırmalık olarak karışık kuruyemiş tükettiğini, favorisinin özellikle ceviz ve badem olduğunu söyledi.

8/23Ünlü uzmanın günde 5 kuralı Metabolizmadan bağışıklık sistemine her şeyi etkiliyor

Çantasında bir poşet kuruyemiş taşıdığını böylece dışarıdayken de atıştırabildiğini söyleyen Amati, yemeklerine de chia, keten tohumu, kabak çekirdeği ve günebakan gibi tohumlar serptiğini söyledi.

BAKMADAN GEÇME!

9/23Ünlü uzmanın günde 5 kuralı Metabolizmadan bağışıklık sistemine her şeyi etkiliyor

Hem kuruyemişler hem de tohumlar bol miktarda lif içermenin yanı sıra bitkisel protein açısından da harika bir kaynak.

10/23BAKLAGİLLER

BAKLAGİLLER

"Her gün baklagil" tüketiyorum diyen Amati, "Tüm gün yiyebiliyorum. Genelde öğle yemeklerinde, bazen akşam yemeğinde hatta kahvaltıda. Hiç ayrım yapmıyorum" ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!

11/23Ünlü uzmanın günde 5 kuralı Metabolizmadan bağışıklık sistemine her şeyi etkiliyor

Amati mutfağında kavanozlar dolusu çiğ baklagilin yanı sıra acil durumlarda yemek için hazır pişmiş baklagiller de bulunduğunu belirtti ve birkaç örnek verdi:

12/23Ünlü uzmanın günde 5 kuralı Metabolizmadan bağışıklık sistemine her şeyi etkiliyor

"Yakın zamanda öğle yemeği için peynir, taze soğan, haşlanmış fasulye ve mikrodalgada pişmiş yumurtadan bir salata yaptım. Yanına biraz ekmek ve bandırmak için de biraz zeytinyağı ilave ettim."

BAKMADAN GEÇME!

13/23Ünlü uzmanın günde 5 kuralı Metabolizmadan bağışıklık sistemine her şeyi etkiliyor

"Kahvaltıda kızarmış ekmeğin üzerine kuru fasulye ya da nohut koyuyorum. Buna bazen domates ya da mantar da ekliyorum. Baklagiller ve makarna da harika bir eşleşme."

14/23Ünlü uzmanın günde 5 kuralı Metabolizmadan bağışıklık sistemine her şeyi etkiliyor

Tıpkı kuruyemişler ve tohumlar gibi baklagiller de bol miktarda lif içeriyor. Üstelik baklagiller aynı zamanda çevre dostu bir protein kaynağı.

BAKMADAN GEÇME!

15/23OMEGA-3LER

OMEGA-3'LER

Amati, omega-3 yağ asidi kaynağı olarak chia tohumu ve cevizin yanı sıra haftada iki kez balık tükettiğini belirtti ve "Çoğu zaman salatalara bir kutu sardalye ekliyorum" diye konuştu.

16/23Ünlü uzmanın günde 5 kuralı Metabolizmadan bağışıklık sistemine her şeyi etkiliyor

Amati karidesi ve deniz kabuklularını da iyi birer omega-3 kaynağı oldukları için "yağlı balık" kategorisine koyduğunu söyledi.

BAKMADAN GEÇME!

17/23Ünlü uzmanın günde 5 kuralı Metabolizmadan bağışıklık sistemine her şeyi etkiliyor

Omega-3 kronik inflamasyonu azaltmaya, tansiyonu düşürmeye, kalp hastalığı riskini azaltmaya ve göz sağlığını iyileştirmeye yardımcı oluyor.

18/23TAZE MEYVELER

TAZE MEYVELER

Amati, her zaman yanında atıştırmak için bir elma ya da muz olduğunu, kahvaltıda baklagil tüketmediği günlerde yoğurduna veya yulaf lapasına dondurulmuş meyveler eklediğini söyledi.

BAKMADAN GEÇME!

19/23Ünlü uzmanın günde 5 kuralı Metabolizmadan bağışıklık sistemine her şeyi etkiliyor

Özellikle orman meyveleri lif açısından zengin. Örneğin bir fincan ahududu 8 gram lif içerirken aynı miktarda doğranmış elma 3 gram lif içeriyor.

20/23Ünlü uzmanın günde 5 kuralı Metabolizmadan bağışıklık sistemine her şeyi etkiliyor

Yaban mersini hücreleri hasara karşı koruyan antioksidan açısından zengin. Kivi ise bağışıklık sistemini destekleyen C vitamininin en güçlü kaynaklarından biri.

BAKMADAN GEÇME!

21/23TAM TAHILLAR

TAM TAHILLAR

Amati, çoğu gün kahvaltısını yulafla yaptığını, yulaf lapası ya da kefir ve chia tohumuyla hazırladığı soğuk yulaf tükettiğini belirtti.

22/23Ünlü uzmanın günde 5 kuralı Metabolizmadan bağışıklık sistemine her şeyi etkiliyor

Tencere yemeklerine ya da çorbalara çoğu zaman spelt gibi tam tahıllar ilave ettiğini belirten Amati, kısıtlı sürede hızlı bir öğle yemeği hazırlamak istediği zaman mikrodalga fırında hazırlanabilen kinoa gibi tam tahıllarla sebze ya da yağlı balıklar yediğini ifade etti.

BAKMADAN GEÇME!

23/23Ünlü uzmanın günde 5 kuralı Metabolizmadan bağışıklık sistemine her şeyi etkiliyor

Tam tahıllar harika birer lif kaynağı. Bu besinler aynı zamanda B vitaminleri, demir, folat, selenyum, potasyum ve magnezyum açısından da çok zengin.

Haberle ilgili daha fazlası:
#Sağlık#Yaşam#Beslenme

BAKMADAN GEÇME!

Hürriyet - Haber, Son Dakika Haberler, Güncel Gazete Haberleri© Copyright 2025 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş
FacebookTwitter
HaberlerCanlı BorsaEuro TLPuan DurumuŞans OyunlarıAyetel KürsiAltın FiyatlarıKünye
Güncel HaberlerBurçlarAstrolojiMilli Piyango SonuçlarıDoğum Günü GazetesiRüya TabirleriYerel HaberlerSeçim Sonuçları
Son Dakika HaberleriBitcoinBorsaYayın AkışıE-GazeteGüzel Sözlerİstanbul İmsakiyeErkek İsimleri
Döviz KuruBilezik FiyatlarıYükselen BurçHava DurumuNamaz VakitleriSeri İlanlarAnkara İmsakiyeKız İsimleri
Dolar KuruDolar TLSporMagazinYemek TarifleriKişisel Verilerin KorunmasıYasin SuresiDoğum Günü Mesajları
Hürriyet'e Reklam VerYatırımcı İlişkileriBize UlaşınHürriyet Kurumsal

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberleri, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi Hurriyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.